Tapahtumat

UNESCOn Kansainvälinen jazzpäivä 30.4.

30.4.2023

Suomen Jazzliitto haastaa ottamaan osaa UNESCOn Kansainvälisen jazzpäivän juhlintaan ja Jazzpäivä-kampanjaan! Tästä artikkelista löydät vuoden 2023 somemateriaalit, ohjeet ja Jazzpäivän taustatiedot.

Jazzliitto kannustaa kaikkia jazzin parissa toimivia ja jazzia rakastavia osallistumaan päivän viettämiseen niin isojen kuin pienien tapahtumien sekä huomionosoitusten muodossa. Vuonna 2023 Jazzpäivä-kampanjan tavoitteena on tehdä tunnetuksi sekä tätä merkkipäivää että jazzin asemaa rauhan, kulttuurienvälisen vuoropuhelun, yhdenvertaisuuden ja ihmisoikeuksien airuena. Suomessa päivän juhlallisuudet yhdistyvät saumattomasti vapun viettoon.

Vuoden 2023 Jazzpäivä-kampanjan kasvoiksi on valittu kotimaiset jazzmuusikot Olli Ahvenlahti ja Iro Haarla. Kampanjan hashtagit ovat: #jazzpäivä #jazzday

Kampanjaan voit osallistua järjestämällä oman tapahtuman tai jakamalla jazzaiheista sisältöä somessa. Alla tarkemmat ohjeet ja kuvamateriaalit.

Järjestä oma tapahtuma Kansainvälisenä jazzpäivänä

Juhli Kansainvälistä jazzpäivää oman tapahtuman myötä! Jos järjestät 30.4. päivä tai sitä edeltävällä viikolla konsertin tai muuta jazzaiheista ohjelmaa, ilmoita siitä Jazzliitolle osoitteeseen maura.manninen@jazzfinland.fi. Teemme Jazzpäivä-kampanjan kanavissa nostoja päivän tapahtumista Suomessa.

Tässä vain muutamia esimerkkejä tavoista osallistua 30. huhtikuuta:

 • Järjestä konsertti, jamisessio tai open mic –tapahtuma
 • Omista festivaalisi tai klubisi ohjelma 30. huhtikuuta kansainväliselle jazzpäivälle
 • Kuratoi radio-/televisiolähetys paikallisten artistien musiikista tai tee jazz-aiheinen podcast-jakso

Rekisteröi tapahtuma International Jazz Day –sivustolle

Rekisteröi tapahtumasi myös UNESCOn International Jazz Dayn sivustolle! Sivusto tekee ilmoitetuista tapahtumista nostoja myös omassa tiedotuksessaan. Tässä International Jazz Day -sivuston rekisteröitymisohjeet:

 • Rekisteröi tapahtuma IJD:n sivuilla oheisen lomakkeen kautta:  jazzday.com/register
 • Seuraa IJD:n tileja Facebookissa, Instagramissa ja Twitterissa ja tilaa IJD:n uutiskirje
 • Osallistu kotimaiseen ja kansainväliseen keskusteluun ja jaa ajatuksia IJD:stä käyttäen virallisia hashtageja #jazzpäivä #jazzday

Julkaise omia jazzaiheisia päivityksiä

#jazzpäivä
#jazzday
#jazzdag

Jaa 30.4. jazziin liittyviä julkaisuja omilla sometileilläsi. Käytä julkaisujen yhteydessä virallisia hashtageja #jazzpäivä, #jazzdag ja #jazzday, niin nostamme niitä Jazzliiton omissa kanavissa päivän mittaan.

Kuka tahansa voi osallistua Kansainvälisen jazzpäivän juhlimiseen, ja mahdollisuudet ilmaista rakkautta jazziin ovat rajattomat. Tässä vain muutamia esimerkkejä tavoista osallistua 30. huhtikuuta:

 • Jaa mieleen jäänein jazzmuistosi
 • Jaa julkaisu päivän soittotreeneistä tai oppitunnista
 • Luo jazz-aiheinen varainkeruu ja tue valitsemaasi hyväntekeväisyyskohdetta
 • Järjestä jazzpäivän levyraati oman kokoelman aarteista tai esittele lempilevysi
 • Kerro miten vietät vappua jazzisti!

Linkki kuviin

Ladattava ja vapaasti jaettava kuvamateriaali:

Tekstimateriaalia

Voit käyttää tapahtumasi tiedotteissa Jazzpäivä-kampanjaa esimerkiksi näin:

Hyvää UNESCOn Kansainvälistä jazzpäivää 30.4.!

UNESCO nimitti vuonna 2011 30.4. Kansainväliseksi jazzpäiväksi, ja siitä eteenpäin jazz taidemuotona on virallisesti tunnustettu rauhan, kulttuurien välisen vuoropuhelun, monimuotoisuuden sekä ihmisoikeuksien ja ihmisarvon kunnioittamisen edistäjänä.

Suomen Jazzliiton Jazzpäivä-kampanjan kotimaisina kasvoina toimivat vuonna 2023 pianisti-säveltäjä Olli Ahvenlahti ja pianisti-säveltäjä Iro Haarla.

”Jazz kiinnostaa ja koukuttaa. Jazz yllättää ja lumoaa. Jazzin kieli yhdistää. Jazz on positiivista energiaa,” Ahvenlahti tiivistää näkemyksensä jazzin merkityksestä ihmisille.

“Jazzmusiikilla on voima valaista ihmisen mieli ja herättää havaitsemaan elämän rikkaudet, yhdistäen kansakunnat rakentamaan rauhaa ja suojelemaan yhteistä maapalloamme,” Haarla pukee sanoiksi jazzin roolin nykypäivänä.

Jazzpäivä soikoon!

#jazzpäivä #jazzday

International Jazz Day – Kansainvälinen jazzpäivä

Marraskuussa 2011 Yhdistyneiden Kansakuntien kasvatus-, tiede- ja kulttuurijärjestö UNESCO nimitti 30. huhtikuuta International Jazz Day:ksi eli Kansainväliseksi jazzpäiväksi nostaakseen esiin jazzia ja sen diplomaattista tehtävää yhdistää ihmisiä ympäri maailmaa. Jo yli vuosikymmenen jazz taidemuotona on tunnustettu rauhan, kulttuurien välisen vuoropuhelun, monimuotoisuuden sekä ihmisoikeuksien ja ihmisarvon kunnioittamisen edistäjänä.

Kansainvälinen jazzpäivä tuo yhteen muusikot, yleisöt, tutkijat ja yhteisöt ympäri maailmaa oppimaan jazzin juurista sekä juhlimaan jazzin tulevaisuutta.

Kansainvälisen jazzpäivän kattohanketta johtaa legendaarinen jazzpianisti ja -säveltäjä Herbie Hancock, joka toimii UNESCOn kulttuurienvälisen vuoropuhelun suurlähettiläänä ja Herbie Hancock -instituutin puheenjohtajana.

Lisätietoa Kansainvälisen jazzpäivän juhlinnasta maailmalla löydät International Jazz Day -sivustolla: www.jazzday.com