Ajankohtaista

Valtakunnalliset Jazzpäivät – palkintoseremonian loistoa ja jazzalan kehitysnäkymiä

Valtteri Pokela
2.11.2023

Suomen Jazzliitto järjestää syksyisin Tampere Jazz Happeningin yhteydessä jäsenistölleen kaksi päivää kestävät Valtakunnalliset Jazzpäivät. Jazzpäiviin kuuluu yhdistyksen vuoksikokous sekä alan keskustelu- ja koulutustilaisuuksia. Tapahtuman yhteydessä jaetaan myös alan arvostetuimmat tunnustuspalkinnot.

Tämän vuoden Valtakunnallisten Jazzpäivien tervetulotilaisuus pidetään perjantaina Tampere-talolla, jossa Viapori Jazz ry:n puheenjohtajan ja vastaavan tuottajan sekä Hamina Tattoo -festivaalin taiteellisen johtajan Lassi Ikäheimon johdolla keskustellaan päättäjien innostamisesta jazzin pariin.

Vuoden 2023 Yrjön saaja julkistetaan Tampereen Pakkahuoneella perjantaina 3.11. klo 19.00 osana Tampere Jazz Happeningin ohjelmaa. Seremonian jälkeen palkittu artisti soittaa yhtyeensä kanssa lyhyen konsertin. Edellisvuosina palkinto on myönnetty trumpetisti Jukka Eskolalle (2022), rumpali Mikko Hassiselle (2021), saksofonisti Timo Lassylle (2020) ja pianisti Riitta Paakille (2019).

Fyysinen Yrjö-palkintoteos paljastetaan myös Pakkahuoneen lavalla. Palkinto on kyseiselle muusikolle tehty tilausteos, jonka tekijänä on ajankohtainen ja ansioitunut suomalainen kuvataiteilija tai taidekäsityöläinen. Tänä vuonna palkintoteoksen on tehnyt kuvataiteilija Jussi Goman, joka on valmistunut kuvataiteen maisteriksi Taideyliopiston Kuvataideakatemiasta vuonna 2008. Hänen teoksiaan on mm. Suomen valtion, Helsingin taidemuseon ja Kiasman kokoelmissa.

Yksityiskohta Jussi Gomanin taideteoksesta. Mm. ruskea paksumpi viiva kulkee taulun poikki ja oikealla näkyy kirkkaan sininen läiskä.

Yksityiskohta kuvataiteilija Jussi Gomanin vuoden 2023 Yrjö-teoksesta

Jazzliiton uusi vuotuinen Taimi-palkinto myönnetään nuorelle muusikolle, joka kehittää intohimoisesti omaa musiikillista ilmaisuaan. Palkinnolla Jazzliitto haluaa kannustaa nuoria oman äänen rohkeaan etsimiseen ja esille tuomiseen. Taimi-palkintoon kuuluu esiintymismahdollisuus kolmella kotimaisella jazzfestivaalilla, jotka vaihtuvat vuosittain. Tämän vuoden palkintokonserttifestivaalit ovat Pori Jazz, Porvoo Jazz ja kouvolalainen InkJazz. Lisäksi Suomen Jazzliitto tarjoaa ensimmäisen Taimi-palkinnon saajalle konsertin Suomen Jazzliiton Jazz-Espa-festivaalilla, joka täyttää ensi kesänä 25 vuotta.

Ylen Jazzradio jakaa palkintoseremoniassa myös oman Varjo-Yrjö-palkintonsa, jolla kunnioitetaan työtä jazzkulttuurin hyväksi.

Lauantaina 4.11. Suomen Jazzliiton sääntömääräisen syyskokouksen jälkeen käydään Tampere-talolla yhteistä keskustelua Jazzliiton ilmastotiekartan mukaisista toimenpiteistä kohti kestävämpää kiertämistä sekä jazzin saavutettavuuden lisäämisestä yhteisin toimin. Inspiraatiopuheenvuoron jazzin yleisötyökonserttien maailmaan pitää saksofonisti ja säveltäjä Max Zenger.

Kansikuvassa vuoden 2022 Yrjö-palkittu, trumpetisti Jukka Eskola, ja hänen Jukka Eskola Soul Trio -yhtyeensä. Kuva: Maarit Kytöharju