Ajankohtaista

Osin sattumalta perustettu Lobby Myyrmäki pyrkii vakiinnuttamaan keikoilla käymisen osaksi myyrmäkeläisten arkea

Valtteri Pokela
2.5.2024

Loppuvuodesta 2021 perustettu ja hiljattain Suomen Jazzliiton jäseneksi liittynyt Lobby Myyrmäki on intiimi ja monipuolinen livemusiikkiklubi, jonka perustamisesta päätettiin alle 10 minuutin keskustelun pohjalta. Vaikka Lobbyn synty saattaa vaikuttaa hetken mielijohteelta, perustuu sen toiminta tinkimättömään ammattitaitoon sekä haluun tarjota paras mahdollinen konserttiympäristö niin muusikoille kuin yleisölle.

Vantaan Myyrmäessä sijaisteva Lobby perustettiin osin sattumalta: pitkän linjan ammattimuusikko, saksofonisti William Suvanne, etsi itselleen studiotilaa, kun hänen tuttavansa Jane Manninen ehdotti jazzklubin perustamista. Kaverusten ensimmäinen palaveri aiheesta kesti alle 10 minuuttia, jonka jälkeen perustamispäätös oli tehty. Klubin työryhmään liittyi pian myös Tipi Anttila vastaamaan muun muassa markkinoinnista.

Uuden klubin perustaminen vaati luonnollisesti paljon työtä: kelloon ei katsottu ja klubitilan urakka saatiin maaliin aivan viime metreillä. “Viimeinen vuorokausi ennen avaamista oli hyvin mielenkiintoinen: remontti oli pahasti kesken, yleisesti ottaen ei oltu paljoa nukuttu, ja viimeinen yö taidettiin työskennellä jokseenkin samoilla silmillä. Viimeiset listat saatiin paikalleen vain 2–5 minuuttia ennen ovien aukaisemista.”, muistelee Lobbyn toiminnanjohtaja William Suvanne.

Lobbyn kantavana ajatuksena on olla epätavanomainen pieni livemusiikkiklubi – esikuvanaan muun muassa New Yorkin legendaarinen Village Vanguard. “Hyvä akustiikka on ollut meille alusta asti erittäin tärkeää, ja sen eteen on tehty paljon töitä. Ylpeänä voin todeta, että onnistuimme siinä erinomaisesti. Vaikka lavalla olisi big band soittaen täydellä volyymilla, niin äänenpaine ei tunnu kovalta ja soundi on kaikin puolin miellyttävä. Toisaalta myös hissun kissun soitettu musiikki välittyy kuulijalle selkeästi ja miellyttävästi.”, iloitsee Suvanne.

Klubin alkuvaiheessa toiminta haki paikkaansa; keikkoja oli ensimmäisinä vuosina paljon ja useana viikonpäivänä. Sadas julkinen tilaisuus järjestettiin jo vajaassa kahdessa vuodessa. Nykyään livemusiikki painottuu enimmäkseen viikonloppuihin. Alkuvaiheessa mukana olleet Manninen ja Anttila jäivät pois kuvioista, ja nykyään toimintaa pyörittävät toiminnanjohtaja William Suvanne aviopuolisonsa Suvi Leppätien kanssa.

Saksofonisti William Suvanne esiintyy pianistin kanssa Lobby Myyrmäen lavalla.

Lobbyn toiminnanjohtaja, saksofonisti William Suvanne (vas.) esiintymässä klubinsa lavalla. Kuva: Emma Turunen

Lobbyssa on kahden ja puolen vuoden aikana ollut paljon ammattimaisia keikkoja, jotka ovat painottuneet erityisesti jazziin ja muuhun rytmimusiikkiin. Monipuolisella klubilla on nähty myös muun muassa teatteria, stand upia, drag showta, viinitastingejä ja paljon muuta. Lobbyn yhteydessä toimii musiikkistudio, joten lavalla ja soittokopeissa on pidetty useita äänityssessioitakin. Liittyypä Lobbyn taustayhdistyksen toimintaan myös ensi lokakuussa toista kertaa järjestettävä Myyr York Rhythm & Jazz -festivaali, joka järjestetään Skenesalissa, samassa kiinteistössä Lobbyn kanssa.

Lobbyn ohjelmistosuunnittelun punaisena lankana toimii kaikessa yksinkertaisuudessaan laatu ja mielenkiintoisuus. “Olen viimeiset 20 vuotta työskennellyt freelancemuusikkona ollen pääsääntöisesti aina viikonloppuisin töissä. Tästä johtuen en ole festarikeikkoja lukuun ottamatta nähnyt livenä juuri mitään suomalaisten kollegoiden keikkoja, jonka vuoksi olenkin buukannut Lobbyyn pelkästään bändejä tai artisteja, joita olisin itse halunnut nähdä. Suosittelen näin ollen klubin perustamista kaikille, livemusiikki on parasta.”, kertoo Suvanne.

Lobbyssa tunnistetaan, että jazz- ja muun rytmimusiikin yleisöpohja voisi olla Suomessa laajempikin. Tilanteen parantamiseen suhtaudutaan kärsivällisesti ja määrätietoisesti. “Korona-ajan myötä syntynyt tottumus viettää vapaa-aikaa yhä enemmän kotona on varmasti haasteena koko alalle. Koska uudehkon rytmimusiikkiklubin vakioyleisön kasvattaminen on hidas prosessi, koostuu tyypillisen klubi-iltamme yleisö lähinnä artistin tai bändin mukanaan tuomasta yleisöstä. Tavoitteenamme onkin saada keikoilla käyminen osaksi myyrmäkeläisten arkea”, toteaa Suvanne.

Lauantaina 4.5. Lobby Myyrmäessä esiintyy levynjulkaisukonsertillaan William Suvanne Trio feat. Mikko “Gunu” Karjalainen sekä Olli Virtanen Group. Lisätiedot ja liput: www.lobbymyyrmäki.fi.

Kansikuva: Janne Saarinen