Ajankohtaista

Jonathan Bäckström Quartetin rannikkokiertue jatkaa Jazzliiton pilottikiertueita

Raisa Siivola
13.9.2022

Jazzliitto tutkii syksyn 2022 mittaan seitsemällä erilaisin konseptein toteutetulla pilottikiertueella keinoja päästövähennyksiin ja kerää tietoa uudenlaisten kiertuemallien käytettävyydestä ja vaikutuksista. Järjestyksessään kolmannella pilottikiertueella basisti Jonathan Bäckström johdattaa kvartettinsa rannikkokiertueelle.

Jonathan Bäckström Quartet esiintyy syyskuun lopussa Jazzliiton pilottikiertueella. Nelikko suuntaa Jazzliiton pikkubussilla kannettavan äänentoiston kera lounaissaaristoon ja länsirannikolle ja vierailee muun muassa Archipelago Sea Jazz -festivaaliverkostoon kuuluvilla paikkakunnilla. Kiertue käynnistyy Hangosta 21.9. ja yhtye esiintyy sitä seuraavina päivinä Paraisilla, Turussa, Taalintehtaalla ja Helsingissä.

Jonathan Bäckström Quartet on nuorista, nousevista lahjakkuuksista koostuva suomalais-ruotsalainen yhtye, jota johtaa Kruunupyystä lähtöisin oleva basisti-säveltäjä Jonathan Bäckström. Kvartetin ilmaisu kulkee minimalistisista äänimaisemista aina räjähtävään ja monikerroksiseen vapaaseen improvisaatioon. Jokainen muusikko tuo keitokseen oman ainutlaatuisen äänensä, ja kollektiivisena lopputuloksena syntyy voimakas musiikillinen kannanotto. Bäckströmin rinnalla kiertueella soittavat alttosaksofonisti Marcus Wärnheim, tenorisaksofonisti Jarno Tikka sekä rumpali Benjamin Nylund.

Meren läheisyys on yhtyeenjohtaja Bäckströmille iso inspiraation lähde. ”Tuntuu erityiseltä saada esiintyä saaristossa tällä kokoonpanolla ensimmäistä kertaa”, hän kertoo, ja jatkaa: ”On mittaamattoman tärkeää suojella saaristoa ja sen perintöä, jotta myös tulevat sukupolvet saavat kokea sen rikkauden.”

Pilottikiertueilla selvitetään kiertuetoiminnan ilmastovaikutuksia

Suomen Jazzliitto toteuttaa vuosina 2022–2023 Jazzliiton hiilineutraali kiertuemalli -hanketta, jossa selvitetään kotimaisen elävän musiikin ilmastovaikutukset ja kehitetään Jazzliiton omaa kiertuetoimintaa kestävämmäksi. Syksyllä 2022 tuotetaan Jazzliiton kolmen valtakunnallisen kiertueen lisäksi seitsemän pilottikiertuetta.

Pilottikiertueilla matkustetaan Jazzliiton kiertuebussin lisäksi muun muassa junalla ja sähköautolla, ja rengasreittien lisäksi yksi yhtyeistä tekee töitä residenssistä käsin lähialueille. Yhdellä kiertueella yhdistetään koulukonsertit iltakonsertteihin, jotta tavoitetaan mahdollisimman paljon erilaisia yleisöjä samoilla kuljetuksilla. Yksi kiertueista suuntautuu saaristoon ja rannikolle vilkkaan kesäsesongin ulkopuolella, jolloin Jazzliiton peruskiertueita pääsääntöisesti järjestetään. Yksi kiertue tehdään Ruotsissa, ja sillä tutkitaan Suomesta ulos lentämisen päästöjä suhteessa vähähiiliseen paikalliseen liikkumiseen.

Konserttipaikoilla Jazzliitto kannustaa kestävämpiin valintoihin “vihreiden ridereiden” avulla. Ridereissa, eli artistien keikkapaikoille lähettämissä toivelistoissa, pyydetään konserttijärjestäjiä huolehtimaan muun muassa joukkoliikenteen vaihtoehtojen esiintuomisesta yleisön liikkumiseen konserttipaikalle, energian säästämisestä, jätteen vähentämisestä ja vegaanisen ruuan saatavuudesta artisteille ja yleisöille.

Jazzliiton kehitystyö on osa laajempaa elävän musiikin alan kestävän kehityksen työtä. Koko Suomen livemusiikin ilmastovaikutukset selvitetään vuoden 2022 aikana alan kattojärjestöistä muodostuvan Kestävämmän musiikkialan työkalupakki (KEMUT) -verkoston yhteistyönä, alan toimijoita osallistaen.

Kiertuetta tukee Musiikin edistämissäätiö MES.

Jonathan Bäckström Quartet
Marcus Wärnheim, alttosaksofoni / Jarno Tikka, tenorisaksofoni / Benjamin Nylund, rummut / Jonathan Bäckström, basso

Ke 21.9. klo 19.00 Hanko, Kaupungintalon juhlasali
To 22.9. klo 19.00 Parainen, Jazz Café AXO
Pe 23.9. klo 22.00 Turku, Flame Jazz, Café Tiljan
La 24.9. klo 12.00 Taalintehdas, Omenapäivä, Söderlångvikin kartano
Su 25.9. klo Luckan, Helsinki

Syksyn muut pilottikiertueet
15.–21.8.2022 Sole Azul – Residenssikiertue sähköautolla Lapissa
25.8.–4.9.2022 Quartet Ajaton
3.–9.10.2022 Jazzup! – Konsertteja klubeille ja kouluihin
10.–16.10.2022 Adele Sauros Quartet – Nordic Jazz Comets -kiertue Ruotsissa
31.10.–6.11.2022 Varre Vartiainen Almost standards Live! – Junakiertue
14.–20.11.2022 Mirja Mäkelä Trio

Ilmastovaikutuksia mitataan myös Jazzliiton ydintoimintaan kuuluvilla kiertueilla:

9.–25.9.2022 Jussi Fredriksson Trio
10.–23.10.2022 Max Zenger Globus
17.–28.11.2022 Suomalais-ranskalainen Vapaat äänet -yhteistyökiertue: Pohjola Tikkanen Darrifourcq (FIN-FRA) & Darrifourcq Hermia Ceccaldi (BEL-FRA)

Suomen Jazzliiton keskeinen toimintamuoto kotimaassa on valtakunnallinen kiertuetoiminta. Kiertuetoiminnan puitteissa järjestetään vuosittain noin 100 konserttia, noin 40 eri paikkakunnalla. Omatuotantoisia kiertueita Suomen Jazzliitto tuottaa vuodessa neljä. Viisi kiertuetta toteutetaan yhteistyössä ulkopuolisten tuottajien kanssa. Vuosina 2022–2023 Jazzliitto mittaa kiertuetoiminnan ympäristövaikutuksia ja tekee toimenpiteitä päästöjen vähentämiseksi.