Ajankohtaista

Jazzliiton ja Vapaiden äänien yhteistyökiertueella Sir Garrison ja The Litany of The Peaks

Valtteri Pokela
11.9.2023

Jazzliiton ja Vapaat äänet -agentuurin yhteistyö konkretisoituu näyttäväksi kiertueeksi jo 35. kerran. Luvassa on täyslaidallinen uutta jazzia, kun tien päälle lähtevät amerikkalais-suomalainen Sir Garrison ja ranskalainen The Litany of The Peaks.

Perustamisestaan lähtien Sir Garrison -yhtye on etsinyt omaa ääntään. “Numerossa kolme on voimaa”, taustoittaa yhtyeen basisti Nathan Francis. ”Soittaessamme tuemme toisiamme synnyttäen hyvin persoonallisen ja aistittavan keskustelun bändin jäsenten välille.” Trion voima on havaittavissa heidän debyyttialbumiltaan Let’s Call This (2022), joka äänitettiin Konneveden syrjäisellä saarella. “Päätimme äänittää levyn kaukaisessa paikassa luonnon äärellä, jotta äänemme vapautuisi kaupungin kiireestä ja hulinasta. Halusimme tuottaa täysin akustista ja mahdollisimman inhimillistä ja luonnonläheistä soundia,” kertoo rumpali Okko Saastamoinen. Sir Garrisonin musiikki on yhtyeen jäsenten säveltämää ja kaikkein eniten musiikista on vastannut saksofonisti Sami Leponiemi. “Sir Garrison yhdistää meidän kaikkien yksilölliset soittotyylit. Kaikki kunnioittavat toistensa ideoita ja näin yksilöt täydentävät toisiaan tuottaen intiimin, rehellisen ja mukaansatempaavan yhteissoundin.”

Sir Garrison -yhtyeen jäsenet

Sir Garrison. Kuvaaja: Tuomas Salo

”La Litanie des Cimes” – eli huippujen litania – on viulisti Clément Janinet’n vuonna 2019 perustama akustinen trio, jossa hänen kanssaan soittavat klarinetisti Elodie Pasquier ja sellisti Bruno Ducret. Janinet’n repetitiiviselle musiikille sukua olevat sävellykset rakentuvat toisiinsa kietoutuneista rytmikudoksista, joiden lähtökohta löytyy yhtä hyvin amerikkalaisesta minimalismista kuin kansanmusiikista. Kappaleet jättävät laajasti tilaa improvisoinnille. Kolmikko viihtyy pitkissä kaarissa ja harmonisessa mietiskelyssä leikitellen näennäisesti hitaiden tempojen kanssa. La Litanie des Cimes -yhtye on yksi vuoden 2020 arvostetun Jazz Migration -kiertueohjelman voittajista. Heidän esikoislevynsä keräsi ylistäviä arvioita ja toisen albumin Woodlands julkaisee 22. syyskuutta unkarilainen Budapest Music Center.

Sir Garrison (FIN/US)

Sami Leponiemi – saksofoni
Nathan Francis – kontrabasso
Okko Saastamoinen – rummut

The Litany Of The Peaks / La Litanie des Cimes (FR)

Clément Janinet – viulu, sävellykset
Elodie Pasquier – klarinetti
Bruno Ducret – sello

Konserttipaikat ja -päivämäärät

Sir Garrison (FIN/US) + The Litany Of The Peaks (FR)
Ma 18.9. klo 19.00 Helsinki, Malmitalo / MalmiJazz
Ti 19.9. klo 19.00 Loviisa, Marilyn / Free Okapi
Ke 20.9. klo 19.00 Joensuu, Pakkahuone / Jazzkerho 76
To 21.9. klo 19.00 Äänekoski, Painotalo
Pe 22.9. klo 19.00 Savonlinna, Kulttuurikellari / Olavin Jazz ry

Sir Garrison (FIN/US)
ma 11.9. klo 19.00 Turku, Rica Bar / Monday Jazz Happening
Ti 26.9. klo 19.00 Loimaa, Taidetalo

Kiertueen yhteistuotanto Suomessa: Vapaat äänet & Suomen Jazzliitto. Kiertuetta tukevat: MES, AJC, Adami, Ranskan Instituutti, Centre National de la Musique, Spedidam

Jazz soi ja näkyy!

Valtakunnallinen kiertuetoiminta on Suomen Jazzliiton keskeinen toimintamuoto kotimaassa. Kiertueiden puitteissa järjestetään vuosittain noin 100 konserttia keskimäärin 40 eri paikkakunnalla. Tuotantoon lukeutuu vuosittain neljä omatuotantoista sekä viisi ulkopuolisten tuottajien yhteistyössä tuotettua kiertuetta.

Kansikuva: Stan Augris