Ajankohtaista

Lahti Jazz ry luottaa yhteisöllisyyden voimaan

Valtteri Pokela
7.9.2023

Suomen Jazzliiton uusin jäsen, vuonna 2022 perustettu Lahti Jazz ry, haluaa tuoda jazzin ystävät yhteen, tarjota elämyksellisiä kuuntelukokemuksia ja luoda puitteita jazzkulttuurin kehitykselle Lahdessa. Lahti Jazz ry:n klubi-illat ovat olleet menestys, ja yhdistyksen jäsenmäärä hipoi sataa jo ensimmäisenä konserttikautena keväällä 2023.

Lahti Jazz ry sai alkunsa syksyllä 2022 kun intohimoiset jazzin harrastajat löysivät toisensa. ”Totesimme että Lahdessa on pitkät perinteet jazzille, mutta yhteinen nimittäjä puuttui. Halusimme tuoda kaikki jazzin ystävät – niin kuulijat, yhtyeet kuin alan oppilaitokset – saman katon alle tekemään yhteistyötä, levittämään jazzin ilosanomaa ja rakentamaan Lahdesta yhden merkittävimmistä jazzkaupungeista Suomessa”, kertoo Lahti Jazz ry:n puheenjohtaja Pekka Rekula.

Lahti Jazz ry:n sydämenä sykkii vapaaehtoisvoimin toimiva ja alan harrastajien muodostama hallitus. Toiminnan mahdollistavat yhdistyksen keräämät jäsenmaksut, konserttien lipputulot sekä Lahden kaupungin ja muiden tahojen myöntämät apurahat. Yhdistys tekee merkittävää yhteistyötä myös Lahden ravintola Teerenpelin kanssa.

Ryhmäkuva Lahti Jazz ry:n perustamiskokouksesta.

Lahti Jazz ry:n perustamiskokous syksyllä 2022. Kuvaaja tuntematon.

Yhdistyksen toiminnan ytimessä on säännöllinen klubitoiminta, joka käsittää eturivin jazzyhtyeiden konsertit sekä illan päättävät jamit ammattimaisen paikallisen housebandin vetämänä. Tarkoituksena on tarjota elämyksellisiä ja intiimejä kuuntelukokemuksia, sekä antaa esiintymismahdollisuuksia paikallisille opiskelijoille, jazzharrastajille ja ammattimuusikoille.

Lahti Jazz ry:n taiteellisena pyrkimyksenä on tutustuttaa uutta yleisöä perinnetietoiseen jazzmusiikkiin, mutta ennen pitkää laajentaa ohjelmistoa myös muihin jazzin genreihin. ”Haluamme tarjota kaikille ikäluokille mielenkiintoisen matkan kohti jazzin eri ulottuvuuksia”, summaa Rekula.

Paljon yleisöä Lahti Jazz ry:n klubilla ravintola Teerenpelissä.

Lahti Jazz ry:n klubi-illat ravintola Teerenpelissä ovat saavuttaneet hyvin yleisöä. Kuvaaja: Janne Tarmio

Yhdistys pyrkii kehittämään toimintaansa, mahdollisina tulevaisuuden toimintamuotoinaan luennot jazzin historiasta ja jamikurssit. Pitkän tähtäimen visiona ja unelmana on ”Jazzin talo”, jota kohti matkatessa yhdistys pyörittää klubitoimintaansa ravintola Teerenpelissä. ”Yhdistyksemme tulevaisuus näyttää valoisalta – meillä riittää visioita jatkuvaan kehittämiseen ja uusiin yhteistyöavauksiin”, iloitsee Rekula.

Lahti Jazz ry:n syyskauden 2023 ohjelma on julkaistu ja ensimmäinen konsertti kuullaan 14.9. ravintola Teerenpelissä Lahdessa. Ohjelmassa on Anna Inginmaan “Tribute to Nancy Wilson / Cannonball Adderley” -konsertti sekä sekä jamit, joita isännöi Lahti Jazz Collective. Klubeja pidetään Teerenpelissä joka kuun toisena torstaina. Lisätiedot alla olevan linkin takaa.

Kansikuva: Janne Tarmio