Ajankohtaista

Yllätyksellinen F# feat. Pepa Päivinen Jazzliiton kiertueella lokakuussa

Valtteri Pokela
20.9.2023

Pianisti ja säveltäjä Sid Hillen luotsaama F# esiintyy Jazzliiton lokakuun kiertueella ympäri Suomea. Hillen, Jori Huhtalan ja Markus Ketolan muodostama trio täydentyy kvartetiksi, kun mukaan liittyy puupuhallinmestari Pepa Päivinen.

Riemastuttavan arvaamattomista live-esiintymisistään tunnettu improvisoivien huippumuusikoiden yhtye F# feat. Pepa Päivinen suuntaa Suomen Jazzliiton kiertueelle 11.–21. lokakuuta. Nelikko käynnistää kiertueensa Kuopiosta keskiviikkona 11.10., jonka jälkeen vuorossa ovat Jyväskylä, Savonlinna, Joensuu, Oulu, Kokkola ja Raahe. Kiertueen päätöskonsertti kuullaan Rovaniemellä lokakuun 21. päivä.

Vuonna 2022 toisen albuminsa Scientifically Proven & Clinically Tested julkaissut F# on keikkatilanteessa yllätyksiä täynnä. Konsertissa neljä arvostettua ja palkittua säveltäjää ja muusikkoa kohtaavat lavalla ja luovat yhdessä spontaanisti jännittäviä äänimaisemia, tiukkoja grooveja, kauniita melodioita ja kiehtovia tekstuureja. Esiintymiset ovat usein täysin improvisoituja, ilman mitään valmisteluja tai ennakkoon sovittuja askelmerkkejä. Toisinaan pianisti Sid Hille saattaa lipsauttaa mukaan sävellyksiä spontaanisti.

Yhtye pitää sekä yleisön että itsensä jännityksessä; muusikot Sid Hille, basisti Jori Huhtala, rumpali Markus Ketola sekä puupuhaltaja Pepa Päivinen saavat olla varpaillaan ja antennit herkkinä, sillä mitä tahansa saattaa tapahtua, ja poikkeuksetta tapahtuukin. F#-konsertti on luova ja ennalta-arvaamaton prosessi, joka yllättää ja inspiroi sekä kuulijoita että muusikoita.

Sid Hille kokee olevansa yhtyeensä kanssa nyt tilanteessa, johon hän on aina musiikillisena tarinankertojana pyrkinyt: ”Enää ei tarvitse noudattaa mitään valmiiksi annettuja kaavoja tai täyttää perinteisiä muotteja. Pääsemme vapaasti ilmaisemaan musiikkimme kautta aina sinä hetkenä päällimmäisenä olevat asiat.”

Nykymusiikin säveltäjänä Hille kertoo yhdeksi lempilajeistaan jousikvarteton ja mainitsee Beethovenin kuvailleen jousikvartettoa neljän sivistyneen ihmisen syvälliseksi ja merkitykselliseksi keskusteluksi.

”Säveltäjänä näitä keskusteluja rakentaa kuukausia, improvisoijana kaikki päätökset siitä, mitä aikoo kertoa, joutuu tekemään samassa hetkessä”, pianisti kuvailee ja jatkaa: ”Nämä meidän musiikilliset keskustelumme ovat aina rakentavia ja kaikenlainen ilmaisu on sallittu, jos se tuntuu oikealta siinä hetkessä. Keskustelu voi esimerkiksi yhtä hyvin johtaa reggae-grooveen, nopeaan jazz-villitykseen, popballadi-sekvenssiin tai vaikkapa tangoon tai valssiin.”

Kaikki kiertueen konsertit on tarkoitus äänittää ja Hille odottaakin tallenteelle päätyvän ainutlaatuinen kokoelma mahtavia hetkiä. ”Yhtye on esiintynyt viime ja tänä vuonna suhteellisen usein ja improvisaatiolle tärkeä luottamus itseensä ja kanssamuusikoihin on kasvanut koko ajan. Taivas on rajana. Odotan tätä suurella innolla!”

Yhtyeen jäsenet ovat kukin tahoillaan meritoituneita kotimaisen jazzin huippuja. Sid Hille tunnetaan pianisminsa sekä omien kokoonpanojensa lisäksi arvostettuna ja tuotteliaana säveltäjänä. Jori Huhtalan bassotyöskentelyä on kuultu mm. Eero Koivistoisen, Raoul Björkenheimin ja Riikka Keräsen yhtyeissä. Markus Ketola tunnetaan UMO Helsinki Jazz Orchestran pitkäaikaisena rumpalina sekä omien yhtyeidensä D-Booster ja Ketola Rewired liiderinä. Vuoden 2022 Scientifically Proven & Clinically Tested -albumilla mukaan liittynyt saksofonistilegenda Pepa Päivinen on omien yhtyeidensä lisäksi tehnyt merkittävän uran mm. Edward Vesalan Sound & Furyssa ja UMOssa.

F# feat. Pepa Päivinen

Sid Hille – piano, koskettimet, theremin
Pepa Päivinen – saksofonit, huilut, klarinetit
Jori Huhtala – basso
Markus Ketola – rummut

Konserttipaikat ja -päivämäärät

Ke 11.10. klo 18.30 Kuopio, King’s Crown / Kuopio Jazz & Blues ry
To 12.10. klo 19.00 Jyväskylä, Poppari / Jazz Jkl ry
Pe 13.10. klo 19.00 Savonlinna, Kulttuurikellari / Olavin Jazz ry
La 14.10. klo 18.00 Joensuu, Pakkahuone / Jazzkerho -76 ry
Ti 17.10. Klo 19.00 Oulu, RioLive / Oulun musiikkijuhlasäätiö sr
To 19.10. klo 18.00 Kokkola, ELive Jazz Lounge
Pe 20.10. klo 19.00 Raahe, ravintola Uunilintu / Rajatsi ry
La 21.10. klo 18.00 Rovaniemi, Lapin musiikki- ja tanssiopisto, Helena-sali

Jazz soi ja näkyy!

Valtakunnallinen kiertuetoiminta on Suomen Jazzliiton keskeinen toimintamuoto kotimaassa. Kiertueiden puitteissa järjestetään vuosittain noin 100 konserttia keskimäärin 40 eri paikkakunnalla. Tuotantoon lukeutuu vuosittain neljä omatuotantoista sekä viisi ulkopuolisten tuottajien yhteistyössä tuotettua kiertuetta.

Kuva: Jori Huhtala