Ajankohtaista

Tenorisaksofonisti Melissa Aldana (CL/US) Jazz Finland Residencyn vieraana elokuussa

Valtteri Pokela
16.4.2024

Sukupolvensa johtava jazzääni, tenorisaksofonisti Melissa Aldana saapuu Jazz Finland Residencyn puitteissa lokakuussa Suomeen. Aldana esiintyy mm. UMOn kanssa 9.10. Jyväskylässä, 10.10. Lahdessa ja 11.10. Helsingissä.

Melissa Aldanan ja UMOn yhteistyö käynnistyi viime kesänä Pori Jazz -festivaalilla, jossa Jim McNeelyn sovitukset Aldanan post-bopin perinteitä kunnioittavista sävellyksistä soivat ison orkesterin voimin. Lokakuun konserttisarjaan ohjelmistoa laajennetaan muutamilla uusilla sovituksilla. Kapellimestarina toimii Ed Partyka.

Chilestä kotoisin oleva ja nykyään Yhdysvalloissa vaikuttava saksofonisti ja säveltäjä Melissa Aldana (s. 1988) on noussut jazzmaailman kirkkaimpien tähtien joukkoon. Vuonna 2013 hän teki historiaa voittaessaan Thelonious Monk International Jazz Competitionin ensimmäisenä naisena ja eteläamerikkalaisena instrumentalistina. Maineikas DownBeat noteerasi Aldanan Rising Star Artist of the Year -tittelillä 2022, ja Grammy-ehdokkaana hän on ollut puolestaan vuosina 2020 ja 2023. Aldanan johtaman kvartetin debyyttialbumi Visions (2019) ja sitä seurannut 12 Stars (2022) saivat molemmat ylistävät arvostelut. Myös keväällä 2024 julkaistun Echoes of the Inner Prophet -albumin ensimmäiset arviot ovat olleet ylistäviä. Melissa Aldana on tehnyt yhteistyötä lukuisten jazzlegendojen, kuten John Scofieldin, Joe Lovanon, Roy Hargroven, Branford Marsaliksen ja SFJAZZ Collectiven kanssa.

Melissa Aldanan Suomen vierailun muu ohjelma julkaistaan pian.

Jazz Finland Residency on Suomen Jazzliiton, Taideyliopiston Sibelius-Akatemian jazzmusiikin aineryhmän, UMO Helsinki Jazz Orchestran ja Muusikkojen liiton käynnistämä kansainvälisen jazzalan residenssi Helsingissä. Jazzliiton koordinoima ja hallinnoima residenssi kutsuu vuosittain Suomeen kaksi kansainvälistä artistivierasta. Residenssiohjelmaan kuuluu mestarikurssien pitäminen Sibelius-Akatemian jazzmusiikin aineryhmässä sekä esiintyminen UMO Helsinki Jazz Orchestran kanssa. Residenssin yhteistyökumppaneina toimivat lisäksi Music Finland, Jazzmuusikot ry ja HIAP Helsinki International Artist Programme.

 

Kuva: Eduardo Pavez Goye