Ajankohtaista

Jazz Camp for Girls -leirit jälleen Porissa ja Turussa heinäkuussa

Valtteri Pokela
20.5.2024

Heinäkuussa Suomessa järjestetään kaksi Jazz Camp for Girls -jazzleiriä. Ensimmäinen pidetään 12.–15.7.2024 Porissa osana Pori Jazz Kidsin ohjelmaa. Leiri järjestään yhteistyössä Pori Jazz -festivaalin, Palmgren-konservatorion ja Suomen Jazzliiton välillä. Toinen leiri järjestetään Turussa 29.7.–1.8.2024 Jazz City Turku ry:n, Turun Konservatorion ja Jazzliiton järjestämänä.

Jazz Camp for Girls on Tanskan Jazzliiton (JazzDanmark) vuonna 2014 lanseeraama konsepti, jonka tavoitteena on innostaa nuoria tyttöjä musiikin pariin. Musiikin ja erityisesti jazzin sukupuolijakauma on perinteisesti ollut vahvasti miesvoittoinen, ja naisille on usein kuulunut yhtyeissä laulajan rooli. Jazz Camp for Girls -konseptin ideana onkin, että leirille osallistuville tytöille tarjotaan innostava ja turvallinen ympäristö, jossa he pääsevät kokeilemaan eri instrumentteja, bändissä soittamista, improvisointia ja musiikin säveltämistä.

Suomen lisäksi Jazz Camp for Girls -leirejä järjestetään tänä vuonna Ruotsissa, Puolassa, Tanskassa, Iso-Britanniassa ja Turkissa. Kyseessä on monikansallinen hanke, jonka osallistujat tekevät tiivistä yhteistyötä ja vaihtavat ideoita sekä tietoja parhaista käytännöistä työssä, jonka pitkän tähtäimen pyrkimyksenä on alan sukupuolijakauman korjaaminen.

”Tanskassa leirejä järjestetään toistakymmentä vuodessa, ja pitkän tähtäimen tavoitteena ja unelmana on tietysti toiminnan laajeneminen myös Suomessa. Tarvitsemme erilaisia työkaluja jazzmusiikin ja laajemmin musiikkialan sukupuolijakauman korjaamiseksi. Jazz Camp for Girls tarjoaa yhden hyväksi ja vaikuttavaksi havaitun työkalun tähän tavoitteeseen päästäksemme.”
-Maria Silvennoinen, toiminnanjohtaja, Suomen Jazzliitto ry

”Tässä on ajatuksena se, että saataisiin enemmän naispuolisia jazzmuusikoita. He ovat edelleen harvassa. Mielestäni tämä on hyvä tapa innostaa nuorempia tyttöjä löytämään soittimia, joita ehkä tyypillisesti pojat valitsevat, kuten rumpusetti.”
-basisti Kaisa Mäensivu (HS)

”En ole kokeillut itse asiassa sähköbassoa koskaan. Tämä oli eka kerta.”
-Elena Lönnroth, Turun leirin osallistuja 2023 (HS)

Leireillä muodostetaan oma bändi, keksitään bändille nimi, luodaan omaa musiikkia ja soitetaan yhdessä. Neljän päivän aikana musiikkia opitaan improvisoimalla ja soittamalla uusilla tavoilla. Leiri on osallistujilleen pääsymaksuton.

Leirillä kootaan yhtyeitä sekä aloittelijoista että kokeneemmista, joten mukaan voi tulla musiikkitaustasta riippumatta. Ainoa vaatimus on halu soittaa yhdessä ja tavata uusia kavereita musiikin äärellä.

Porin leirillä opettajina toimivat muusikko-musiikkipedagogi Jasmin Afaneh sekä Palmgren-konservatorion bassonsoiton lehtori Tomi Harrivaara.

Turun leirin opettajina nähdään kansainvälistä jazzuraa New Yorkissa luova basisti Kaisa Mäensivu sekä Turun konservatorion sähköbasson ja pop & jazz -bändien tuntiopettaja Jussi Karhujoki.

Opettajien ohjauksella lapset saavat inspiraatiota soittamiseen uusien menetelmien pohjalta ja pääsevät tekemään musiikkia yhdessä.

Lue lisää ja ilmoittaudu Turun Jazz Camp for Girls -leirille Turku Sea Jazz -festivaalin kotisivuilla: https://turkuseajazz.fi/tyttojen-jazzleiri-osana-turku-sea-jazzin-festivaaliviikkoa/. Ilmoittautuminen on auki 30.6. asti.

Myös Porin leirin haku avautuu tällä viikolla, seuraa tiedotusta osoitteessa: https://www.porijazz.fi/fi/etusivu/

Jazz Camp for Girls -leirejä tukee Pohjoismainen kulttuurirahasto sekä Musiikin edistämissäätiö.

Kuva: Tomi Vastamäki