Ajankohtaista

40-vuotias Ylistaron Kaukolankylän jazzkerho rikastuttaa Etelä-Pohjanmaan kulttuuritarjontaa

Valtteri Pokela
23.5.2024

Nykyisin Jazzoikoon!-brändin alla toimiva Ylistaron Kaukolankylän jazzkerho ry viettää tänä vuonna 40-vuotisjuhlavuottaan. Yhdistyksellä on perustamisestaan lähtien ollut korvaamaton rooli Etelä-Pohjanmaan kulttuuritarjonnan rikastuttamisessa, ja yhdistyksen perustajajäsen ja keskeinen aktiivi Marita Nyrhinen palkittiinkin vuonna 2023 Yleisradion Varjo-Yrjö-tunnustuksella merkittävästä työstään kotimaisen jazzkulttuurin edistämiseksi.

Ylistaron Kaukolankylän jazzkerho ry perustettiin 29.1.1984 melko pitkän harkinnan tuloksena. “Idea perustamiseen syntyi, kun sekä entisiä ylistarolaisia että paikkakunnalle jääneitä jazzin harrastajia tuntui olevan paljon. Jo olemassa olevat maakunnan jazzyhdistykset eivät myöskään olleet riittävän aktiivisia”, muistelee perustajajäsen ja nykyinen puheenjohtaja Marita Nyrhinen.

Yhdistystä oli perustamassa 11 jazzfania, mm. (vasemmalta oikealle) Erkki Hautala, Kari Loukola, Seija Kyrönlahti, Marita Nyrhinen, Marjo Nyrhinen ja Seppo Luiskari, josta tehtiin yhdistyksen ensimmäinen puheenjohtaja. Kuva: Jussi Asu

Ylistaron Kaukolankylän jazzkerhon tarkoituksena on jazzin harrastamisen ylläpitäminen ja edistäminen seutukunnallaan, ja tätä on toteutettu järjestämällä konsertteja, elokuvaesityksiä ja luentoja. Ideana on myös täydentää Etelä-Pohjanmaan kulttuuritarjontaa tuomalla jazzmusiikki rockin, iskelmän ja tangon rinnalle, ja tässä yhdistyksellä onkin ollut korvaamaton rooli.

Aluksi jazzkerhon tilaisuuksia pidettiin Ylistaron ravintola Tarossa ja sittemmin Seinäjoella useissa eri paikoissa. Jazzkerholla oli pitkään kaksi vakiintunutta tapahtumaa: Christmas Jazz Meeting ja Kalliojärvi Jazz & Blues. Erityisesti vuosina 1996–2014 järjestetystä Kalliojärvi Jazz & Blues -tapahtumasta kasvoi paitsi yhdistyksen lippulaiva, myös tärkeä alueellinen kulttuuritapahtuma, joka keräsi yleisöä yli pitäjä- ja maakuntarajojen.

Tupa on täynnä yleisöä Kalliojärvi Jazz & Blues -tapahtumassa.

Tuvan täyteen yleisöä kerännyt Kalliojärvi Jazz & Blues järjestettiin 17 kertaa. Kuva: Jorma Välimäki

Jazzoikoon!-brändi luotiin vuonna 2015, kun yhdistyksen toiminalle haluttiin saada tuoretta ilmettä ja uutta nostetta. Jazzoikoon! tuottaa julkisissa tiloissa pidettävien konserttien lisäksi tunnelmallisia kotikonsertteja, joissa nautitaan musiikin lisäksi hyvästä ruoasta. “Vieraiden toivotaan tuovan mukanaan jokin pieni yllättävä makumaistiainen kaikille; näin tunnelma muodostuu intiimiksi ja mukavaksi, ja toisiin tutustuminen helpoksi ja palkitsevaksi”, kertoo Nyrhinen.

Jazzkerhon tilaisuuksissa on esiintynyt niin paikkakunnan omia muusikoita, kuten yhdistyksen perustajajäsenet Esa Perälä, Jussi Asu ja Seppo Luiskari, kuin valtava määrä eturivin jazzmuusikoita ympäri Suomen. Ulkomaisia artisteja on tuotu Etelä-Pohjanmaalle ainakin Ruotsista, Norjasta, Iso-Britanniasta, Saksata, Ranskasta ja Yhdysvalloista.

Yhdistyksen taiteellinen linja on vaihdellut bluesista ja perinteisestä jazzista aina vapaaseen improvisaatioon. Yhdistys tuo kuitenkin esiin ennen kaikkea marginaalisempaa uutta jazzia, jota kukaan muu ei alueella tarjoa. “Tämä on tärkeää, jotta henkistä ilmapiiriä saadaan avarrettua. Kokeileva, uutta luova taide on merkityksellistä, sillä se kartoittaa tuntematonta. Viiveellä siitä leviää valtavirtaa rikastuttavia löydöksiä”, toteaa Nyrhinen.

Suomen Jazzliitto onnittelee 40-vuotiasta Ylistaron Kaukolankylän jazzkerhoa ja toivottaa yhdistykselle menestyksekästä juhlavuotta!

Jazzoikoon! / Loppuvuoden ohjelma

La 25.5. klo 18.00 Mathias Sandberg Trio, Kulttuurikeskus Kalevan Navetta
Ti 23.7. klo 18.00 Suzanne (FR), kotikonsertti puutarhassa ja sateen sattuessa olohuoneessa.

La 28.9. Yhdistyksen 40-vuotisjuhlakonsertti, Kulttuurikeskus Kalevan Navetta
klo 16.00 Signe
klo 17.15 Pauli Lyytinen Solo
klo 19.00 Jacky Molard & François Corneloup Quartet – Entre Les Terres (FR)

La 19.10. klo 19.00 Esa Pietilä soolo ja Ultima Thule, Kulttuurikeskus Kalevan Navetta
La 23.11. klo 19.00 David Chevallier & Anett Tamm BORDERS (EST/FR), Kulttuurikeskus Kalevan Navetta

Kansikuvassa vasemmalta oikealle viulisti Dominique Pifarély, Suoku Siren, Marita Nyrhinen ja Charles Gil (Vapaat äänet). Pifarély soitti ensimmäisen Jazzoikoon!-konsertin Seinäjoella vuonna 2015 ja se oli toteutettu yhteistyössä Vapaat äänet -agentuurin kanssa. Kuva: Marita Nyrhinen