Ajankohtaista

Uusia sisältöjä Elma.live-alustalla: Kestävät musiikkitapahtumat rakennetaan yleisön kanssa

Valtteri Pokela
7.6.2024

Vuonna 2022 lanseeratulle Elma.live-alustalle on lisätty uusia sisältöjä vauhdittamaan elävän musiikin alan kestävää kehitystä. Nyt julkaistu uusi oppitunti tarjoaa vinkkejä ja konkreettisia esimerkkejä toimenpiteistä, joiden avulla tapahtumajärjestäjät sekä esiintyjät voivat rohkaista ja aktivoida omia yleisöjään kestävän kehityksen edistämisessä. Uutta materiaalia löytyy myös Elman vastuullisuusohjelman toimenpidepankista sekä oppimateriaalien lisälukemislistalta. Kumppaneista esittelyvuorossa on Tiketti. Uudet sisällöt on julkaistu sekä suomeksi että englanniksi.

Elma.live – kestävän musiikin koti – on syksyllä 2022 julkaistu digitaalinen, maksuton alusta, joka tarjoaa elävän musiikin alan toimijoille tietoa, työkaluja ja tukea kestävän kehityksen edistämisessä. Elman avulla toimijat voivat oppia kestävästä kehityksestä, rakentaa vastuullisuusohjelman, arvioida hiilijalanjälkensä sekä jakaa tietoa ja kokemuksia muiden toimijoiden kanssa. Palvelun viitekehyksenä ovat YK:n 17 kestävän kehityksen tavoitetta, jotka kattavat ekologisen, sosiaalisen ja taloudellisen kestävän kehityksen. Elman tavoitteena on saada kestävä kehitys luonnolliseksi osaksi jokaisen elävän musiikin toimijan jokapäiväistä työtä.

Vuonna 2023 Elmaa täydennettiin uusilla sisällöillä, mm. oppitunnilla kestävämpään kansainväliseen kiertämiseen liittyen. Helmikuussa 2024 alustalla julkaistiin helppokäyttöinen ja maksuton CO2-laskuri, jonka avulla kaikenkokoiset toimijat voivat itse arvioida elävään musiikkiin liittyvän toimintansa hiilijalanjäljen. Nyt kesäkuussa 2024 Elmaan on saatu jälleen uusia sisältöjä.

Uusi oppitunti nro 15: Yleisö mukaan kestävään kehitykseen

Musiikki- ja kulttuuritapahtumat ovat tärkeä osa alueensa sosiaalista ja kulttuurista ekosysteemiä. Ne tuottavat yhteisölleen muun muassa taloudellista hyötyä ja yhteisöllisyyttä sekä tukevat kulttuurista moninaisuutta. Tapahtumilla on ainutlaatuinen voima tuoda ihmisiä yhteen, yhteisen elämyksen äärelle – yleisö on tapahtumien ytimessä. Mutta suuri yleisöjoukko myös kuormittaa ympäristöä monin tavoin. Toimimalla yhteistyössä musiikin toimijat ja yleisö voivat kuitenkin pienentää ympäristökuormitusta, vahvistaa sosiaalista kestävää kehitystä ja kannustaa samalla yhteiskuntaa laajemminkin vastuullisuuteen.

Elman oppitunti nro 15 ”Yleisö mukaan kestävään kehitykseen” tarjoaa konkreettisia vinkkejä ja esimerkkejä toimenpiteistä, joiden avulla tapahtumajärjestäjät sekä esiintyvät taiteilijat voivat aktivoida ja rohkaista yleisöä kestävän kehityksen edistämisessä. Vinkkejä ja linkkejä toimiin löytyy myös Elman Vastuullisuusohjelma-osion toimenpidepankista sekä Oppimateriaalit-osioon kootulta lisälukemislistalta.

Tukijat mahdollistavat Elma-palvelun – kumppaneista esittelyssä Tiketti

Elma.live on koko musiikkialan käytössä ilmaisena työkaluna, minkä mahdollistavat kehitystyössä mukana olleet tukijat ja yhteistyökumppanit. Elman yhteistyökumppaneita vuonna 2024 ovat kotimainen lipunvälittäjä Tiketti Oy ja Sitowise Oy. Kesäkuun julkaisuissa kumppaneista esittelyvuorossa on Tiketti. Elman artikkelissa kerrotaan, millaisista erilaisista osa-alueista ja toimenpiteistä kokonaisvaltainen vastuullisuus Tiketissä rakentuu.

Elma.live-hanketta hallinnoi Suomen Jazzliitto, ja alustan teknisestä toteutuksesta vastaa Sitowise Oy. Alustan rakensi vuonna 2022 Positive Impact Finland Oy. Nykyään Positive Impact on osa Sitowiseä, ja Elma.liven kehitystyö jatkuu yrityskaupan myötä Sitowisessä. Alustan rakentamiseen on saatu rahoitusta Euroopan Unionilta (opetus- ja kulttuuriministeriön myöntämä rakennetuki), Musiikin edistämissäätiöltä (MES), Esittävän säveltaiteen edistämissäätiöltä (ESES) sekä KEMUT-verkoston perustajilta.

Elman kehittämistä ovat tukeneet myös Gramex ry, Open Creative House Oy, Sirkuksen ja tanssin tiedotuskeskus ry sekä Suomen Musiikintekijät.

Hankkeen taustalla ovat KEMUT (Kestävämmän musiikkialan työkalupakki) -verkoston perustajat, johon Suomen Jazzliiton lisäksi kuuluvat Finland Festivals ry, LiveFin ry, Music Finland ry, Muusikkojen liitto sekä Suomen Sinfoniaorkesterit ry. Verkosto perustettiin keväällä 2020 edistämään kestävää kehitystä elävän musiikin alalla.

Yhteys ja lisätietoja

Hankevastaava Anu Ahola / anu.ahola@jazzfinland.fi / p. 050 569 0505
Toiminnanjohtaja (Suomen Jazzliitto) Maria Silvennoinen / maria.silvennoinen@jazzfinland.fi / p. 050 536 7491