Ajankohtaista

Elma.live on nyt kaikkien esittävien taiteiden kestävän kehityksen alusta

Valtteri Pokela
14.11.2024

Kestävän kehityksen digitaalinen alusta Elma.live kehitettiin kaksi vuotta sitten tukemaan elävän musiikin toimijoita kestävyystyössä. Nyt alustaa on täydennetty palvelemaan myös muiden esittävien taiteiden ammattilaisia. Elman avulla musiikin, sirkuksen, tanssin ja teatterin ammattilaiset voivat oppia kestävästä kehityksestä, laatia vastuullisuusohjelman sekä arvioida toimintansa hiilijalanjäljen.

Elävän musiikin alan toimijoilla on syksystä 2022 alkaen ollut käytössään digitaalinen ja maksuton Elma.live-alusta, joka tarjoaa tietoa, työkaluja ja tukea kestävän kehityksen edistämiseen. Elman viitekehyksenä toimivat YK:n 17 kestävän kehityksen tavoitetta (Sustainable Development Goals, SDG), jotka kattavat ekologisen, sosiaalisen ja taloudellisen kestävän kehityksen.

Kestävä tulevaisuus rakennetaan yhteistyössä

Elävän musiikin esitystoiminnalla on hyvin paljon yhteisiä piirteitä muiden esittävien taiteiden toiminnan kanssa, ja jo Elma.live-alustan kehittämisen alkumetreillä kävi selväksi, että kestävän kehityksen työkaluja tarvitaan myös muiden esittävien taiteiden alueella. Näin ollen on ollut luontevaa koota tietoa ja työkaluja samalle alustalle palvelemaan sekä musiikin että tanssin, sirkuksen ja teatterin ammattilaisia.

Syksyllä 2023 Elma-hanke kutsui esittävien taiteiden yhteisöjen toimijoita testaamaan ja kommentoimaan alustaa. Tämän jälkeen uudet, täydentävät sisällöt suunniteltiin yhteistyössä Sirkuksen ja tanssin tiedotuskeskus ry:n, Suomen Teatterit ry:n ja Esittävän taiteen vapaat yhteisöt ry:n (ent. Teatterikeskus) kanssa.

”Elma-alustan aiemmista, musiikkialalle räätälöidyistä sisällöistä suurin osa soveltuu oikein hyvin myös muille esittäville taiteille, ja nyt olemme päässeet vielä täydentämään sisältöjä sirkuksen, tanssin ja teatterin kestävää kehitystä tukevilla materiaaleilla. Luovilla aloilla on tärkeä rooli kestävässä kehityksessä, ja me Elma-hankkeessa olemme iloisia tästä yhteistyöstä sekä siitä, että voimme nyt tarjota tukea kestävyystyöhön kaikkien esittävien taiteiden toimijoille”, kertoo Elma.liven hankevastaava Anu Ahola.

Nyt julkaistut uudet sisällöt tarjoavat esimerkkejä siitä, mitä kestävän kehityksen tavoitteet merkitsevät esittävien taiteiden näkökulmasta, konkreettisia toimenpide-ehdotuksia kestävän kehityksen edistämiseen omassa työssä sekä kootun linkkilistan syventävästä lisälukemisesta. Elman tavoitteena on saada kestävä kehitys luonnolliseksi osaksi jokaisen elävän musiikin ja muiden esittävien taiteiden toimijan jokapäiväistä työtä. Alusta sisältää sekä kaikille avoimia sivuja että rekisteröityneille käyttäjille tarkoitettuja sisältöjä. Palvelun käyttö on Suomessa toimiville alan ammattilaisille ilmaista, ja keskeiset sisällöt ovat saatavina myös englanniksi.

Elman keskeiset teemat ja sisällöt

OPPIMATERIAALIT – digitaalinen tieto- ja koulutuspaketti kestävästä kehityksestä elävän musiikin ja muiden esittävien taiteiden alalla.
VASTUULLISUUSOHJELMA – tiekarttatyökalu oman vastuullisuusohjelman rakentamiseen, seurantaan ja raportointiin.
CO2-LASKURI – laskuri oman toiminnan hiilijalanjäljen arvioimiseen ja seuraamiseen.
YHTEISÖ – yhteisötoiminto tiedonjakoon.

Tekijät, tukijat ja kumppanit

Elma.live-hanketta hallinnoi Suomen Jazzliitto ry, ja alustan teknisestä toteutuksesta vastaa Sitowise Oy.

Elma.live-palvelun rakentamiseen ja kehittämiseen on saatu rahoitusta opetus- ja kulttuuriministeriön myöntämästä EU:n elpymis- ja palautumistukivälineestä, Musiikin edistämissäätiöltä (MES) ja Esittävän säveltaiteen edistämissäätiöltä (ESES). Elman taustalla ohjausryhmässä sekä tukijoina toimivat (Suomen Jazzliitto ry:n ohella) Finland Festivals ry, LiveFin ry, Music Finland ry, Muusikkojen liitto ry ja Suomen Sinfoniaorkesterit ry.

Elman yhteistyökumppaneita ovat Sitowise Oy ja Tiketti Oy. Alustan kehittämistä ovat tukeneet myös Gramex ry, Open Creative House Oy, Sirkuksen ja tanssin tiedotuskeskus ry ja Suomen Musiikintekijät ry. Esittävien taiteiden toimialalle kohdennetut sisällöt on suunniteltu yhteistyössä Esittävän taiteen vapaat yhteisöt (Teatterikeskus) ry:n, Sirkuksen ja tanssin tiedotuskeskus ry:n sekä Suomen Teatterit ry:n kanssa.

Elma.liven CO2-laskuri on toteutettu musiikkialan kattojärjestöjen erillishankkeena ja yhteisrahoituksella.