Tapahtumat

Jazz Camp for Girls Turussa

29.7.–1.8.2024

Jazz Camp for Girls -leiri pidetään toista kertaa Turussa 29.7.–1.8.2024 osana Turku Sea Jazz -festivaalin ohjelmaa. Leirin järjestää Jazz City Turku ry, Turun Konservatorio ja Suomen Jazzliitto. Jazz Camp for Girls on Tanskan Jazzliiton (JazzDanmark) vuonna 2014 lanseeraama konsepti, jonka tavoitteena on innostaa nuoria tyttöjä musiikin pariin.

Jazz Camp for Girls -toiminnan tavoitteena on innostaa nuoria tyttöjä musiikin pariin. Musiikin ja erityisesti jazzin sukupuolijakauma on perinteisesti ollut vahvasti miesvoittoinen, ja naisille on usein kuulunut yhtyeissä laulajan rooli. Jazz Camp for Girls -konseptin ideana onkin, että leirille osallistuville tytöille tarjotaan innostava ja turvallinen ympäristö, jossa he pääsevät kokeilemaan eri instrumentteja, bändissä soittamista, improvisointia ja musiikin säveltämistä.

Tyttöjen jazzleiri on tarkoitettu tytöille ja itsensä tytöiksi kokeville. Leiri on suunnattu 10–15-vuotiaille, mutta tarkka ikä ei ole este osallistumiselle. Tärkeintä on kiinnostus kokeilla bändissä soittamista ja oppia yhdessä uutta. Leirillä muodostetaan yhtyeitä sekä aloittelijoista että kokeneemmista, joten mukaan voi tulla kokemuksesta riippumatta. Ainoa vaatimus on halu soittaa yhdessä ja tavata uusia kavereita musiikin äärellä.

”Tanskassa leirejä järjestetään toistakymmentä vuodessa, ja pitkän tähtäimen tavoitteena ja unelmana on tietysti toiminnan laajeneminen myös Suomessa. Tarvitsemme erilaisia työkaluja jazzmusiikin ja laajemmin musiikkialan sukupuolijakauman korjaamiseksi. Jazz Camp for Girls tarjoaa yhden hyväksi ja vaikuttavaksi havaitun työkalun tähän tavoitteeseen päästäksemme.”
-Maria Silvennoinen, toiminnanjohtaja, Suomen Jazzliitto ry

”Tässä on ajatuksena se, että saataisiin enemmän naispuolisia jazzmuusikoita. He ovat edelleen harvassa. Mielestäni tämä on hyvä tapa innostaa nuorempia tyttöjä löytämään soittimia, joita ehkä tyypillisesti pojat valitsevat, kuten rumpusetti.”
-basisti Kaisa Mäensivu (HS)

”En ole kokeillut itse asiassa sähköbassoa koskaan. Tämä oli eka kerta.”
-Elena Lönnroth, Turun leirin osallistuja 2023 (HS)

Leirillä muodostetaan kaksi yhtyettä, jossa kussakin on 6–8 oppilasta. Leirin opettajina toimivat kansainvälistä jazzuraa New Yorkissa luova basisti Kaisa Mäensivu sekä Turun konservatorion sähköbasson ja pop & jazz -bändien tuntiopettaja Jussi Karhujoki. Opettajien ohjauksella lapset saavat inspiraatiota soittamiseen uusien menetelmien pohjalta ja pääsevät tekemään musiikkia yhdessä.

Leirin ohjelma järjestetään Turun konservatoriolla (Linnankatu 60, Turku) ma 27.7.–to 1.8. klo 10–15. Lisäksi torstaina 1. elokuuta merikeskus Forum Marinumilla järjestetään loppukonsertti, jossa leirin osallistujat pääsevät esittelemään oppimiaan taitoja yleisölle.

Ilmoittaudu mukaan tästä linkistä löytyvällä lomakkeella 30.6.2024 mennessä. Lähetämme ilmoittautuneille vahvistuksen sähköpostiin, kun leirille on ilmoittautunut minimimäärä osallistujia (8), tai viimeistään 1.7.2024. Ilmoittautumiset ovat sitovia, ja leirille osallistuminen on maksutonta.

Toimintaa tukevat Pohjoismainen Kulttuurirahasto ja Musiikin edistämissäätiö.

Kuva: Tomi Vastamäki