Ajankohtaista

Pilottikiertueilla tutkitaan ilmastovaikutuksia

Raisa Siivola
1.6.2022

Jazzliitto kehittää kiertuetoimintaansa ilmastokestävämmäksi. Syksyllä 2022 mitataan 10 kiertueen hiilijalanjälki ja -kädenjälki. Erilaisin matkustusmuodoin ja tuotantotavoin toteutettavilla kiertueilla kerätään osallistujien kokemuksia ja levitetään tietoa ilmastoystävällisemmistä valinnoista.

Suomen Jazzliitto toteuttaa vuosina 2022–2023 Jazzliiton hiilineutraali kiertuemalli -hanketta, jossa selvitetään kotimaisen elävän musiikin ilmastovaikutukset ja kehitetään Jazzliiton omaa kiertuetoimintaa kestävämmäksi. Syksyllä 2022 tuotetaan Jazzliiton kolmen valtakunnallisen kiertueen lisäksi seitsemän pilottikiertuetta.

Jazzliiton kiertueet tukevat ja työllistävät

Jazzliitto tuottaa ja tukee vuosittain noin kymmentä valtakunnallista jazzkiertuetta, jotka ulottuvat Jazzliiton 48 jäsenyhteisön ja muiden konserttijärjestäjien kautta kattavasti eri puolille Suomea. Kiertueilla järjestetään noin 100 konserttia vuodessa, ja ne työllistävät merkittävän joukon ammattimaisia jazzmuusikoita. Maanlaajuisilla kiertueilla edistetään jazzmusiikin valtakunnallista saavutettavuutta sekä muusikoiden työllistymismahdollisuuksia erityisesti pääkaupunkiseudun ulkopuolella. Konserttien subventoidulla myyntihinnalla mahdollistetaan korkealaatuisen elävän musiikin tarjonta matalalla kynnyksellä. Yhteistuotantokiertueilla vahvistetaan välittäjäportaan toimintaa ja laajennetaan jazzin yleisöpohjaa. Jazzliitto lainaa kiertuebussia ja äänikalustoaan jäsenilleen muusikoiden matkustamista varten konserttipaikoille eri puolille Suomea. Tämä onkin yksi liiton suosituimmista jäsenpalveluista.

Pilottikiertueilla hahmotellaan tulevaisuutta

Tulevana syksynä kartoitetaan kymmenen erilaisen jazzkiertueen hiilijalanjälki ja hiilikädenjälki sekä kerätään kokemuksia muusikoilta, tuottajilta ja konserttijärjestäjiltä. Pilottikiertueilta saatavan tiedon avulla Jazzliitto laatii keväällä 2023 tiekartan hiilineutraaliin kiertuetoimintaan. Asiantuntijakumppanina Jazzliiton ilmastotyössä on Puuni Oy.

Pilottikiertueilla matkustetaan Jazzliiton kiertuebussin lisäksi muun muassa junalla ja sähköautolla, ja rengasreittien lisäksi yksi yhtyeistä tekee töitä residenssistä käsin lähialueille. Yhdellä kiertueella yhdistetään koulukonsertit iltakonsertteihin, jotta tavoitetaan mahdollisimman paljon erilaisia yleisöjä samoilla kuljetuksilla. Yksi kiertueista suuntautuu saaristoon ja rannikolle vilkkaan kesäsesongin ulkopuolella, jolloin Jazzliiton peruskiertueita pääsääntöisesti järjestetään. Yksi kiertue tehdään Ruotsissa, ja sillä tutkitaan Suomesta ulos lentämisen päästöjä suhteessa vähähiiliseen paikalliseen liikkumiseen. Pohjoismainen jazzverkosto on tehnyt yhteistyötä kestävyyden edistämisessä vuodesta 2020 lähtien.

Konserttipaikoilla Jazzliitto kannustaa kestävämpiin valintoihin “vihreiden ridereiden” avulla. Ridereissa, eli artistien keikkapaikoille lähettämissä toivelistoissa, pyydetään konserttijärjestäjiä huolehtimaan muun muassa joukkoliikenteen vaihtoehtojen esiintuomisesta yleisön liikkumiseen konserttipaikalle, energian säästämisestä, jätteen vähentämisestä ja vegaanisen ruuan saatavuudesta artisteille ja yleisöille.

Juttu jatkuu kuvan alla.

Kampanjalogo, jossa pinkin ympyrän keskellä lukee: "Elävä musiikki sydän ilmasto"

Jazzliiton tiekartta on osa elävän musiikin ilmastotavoitteita

Jazzliiton kehitystyö on osa laajempaa elävän musiikin alan kestävän kehityksen työtä. Koko Suomen livemusiikin ilmastovaikutukset selvitetään vuoden 2022 aikana alan kattojärjestöistä muodostuvan Kestävämmän musiikkialan työkalupakki (KEMUT) -verkoston yhteistyönä, alan toimijoita osallistaen. KEMUT-verkostoon kuuluvat Jazzliiton lisäksi Finland Festivals ry, LiveFin ry, Music Finland ry, Muusikkojen liitto sekä Suomen Sinfoniaorkesterit ry. Vuonna 2023 laaditaan Suomen elävän musiikin alan ilmastotiekartta. Tiekartassa kuvataan livemusiikin ilmastovaikutukset nyt, asetetaan koko toimialaa koskevat tavoitteet ja esitetään toimenpidesuunnitelma kohti hiilineutraalia toimialaa. Vuonna 2022 toteutetaan lisäksi Jazzliiton hallinnoimana yhdessä KEMUT-verkoston kanssa musiikkialalle kestävän kehityksen digitaalinen alusta. Kyseessä on digitaalinen tietopankki- ja yhteisöalusta, joka tarjoaa alan toimijoille tietoa, työkaluja ja tukea ilmastotoimissa. ELMA:ksi nimetty alusta julkistetaan Music & Mediassa syyskuussa. Asiantuntijana molemmissa hankkeissa toimii Positive Impact Oy.

Hiilineutraali kiertuemalli -hanketta rahoittaa Opetus- ja kulttuuriministeriö. Digitaalisen alustan kehitystyötä rahoittaa Euroopan unioni – NextGenerationEU. Hankkeeseen on saatu Opetus- ja kulttuurimisteriön rakennetuki vuodelle 2022.

Lisätietoa Jazzliiton hiilineutraali kiertuemalli -hankkeesta:

Hankejohtaja Raisa Siivola, puh. 044 205 6926, raisa.siivola@jazzfinland.fi
Tuottaja Sheri Toivomäki, puh. 040 053 5760, sheri.toivomaki@jazzfinland.fi

Lisätietoa elävän musiikin KEMUT-verkostosta ja sen hankkeista: www.kestavamusiikki.net

Jazzliiton kiertuesyksy on kiivastahtinen

Ilmastovaikutuksia mitataan seuraavilla kiertueilla:

15.–21.8.2022: Sole Azul – Residenssikiertue Lapissa sähköautolla
Pauli Lyytinen – saksofoni, Harri Kuusijärvi – harmonikka, Eero Tikkanen – kontrabasso
Yhteistyökumppanina Hiljaisuuden Ystävät ry.
https://www.harrikuusijarvi.com/soleazul / https://www.hiljaisuusfestivaali.fi/residenssi

25.8.–4.9.2022: Quartet Ajaton – Yhteistuotantokiertue
Mia Simanainen – laulu, Henrik Sandås – bandoneón, Kari Ikonen – Moog, Mikko Perkola – viola da gamba

Quartet Ajaton

19.–25.9.2022: Jonathan Bäckström Quartet – Rannikkokiertue
Marcus Wärnheim – alttosaksofoni, Jarno Tikka – tenorisaksofoni, Benjamin Nylund – rummut, Jonathan Bäckström – basso

3.–9.10.2022: Jazzup! – Konsertteja klubeille ja kouluihin
Max Zenger – saksofoni, puupuhaltimet, Riitta Paakki – piano, Mikko Hassinen – rummut, Antti Ahoniemi – kontrabasso
Yhteistyökumppanina Konserttikeskus ry.

Jazzup (UUSI)

10.–16.10.2022: Adele Sauros Quartet – Nordic Jazz Comets -kiertue Ruotsissa
Adele Sauros – tenorisaksofoni, Juho Valjakka – piano, Vesa Ojaniemi – kontrabasso, Tuomas Timonen – rummut
Yhteistyökumppanina Knutpunkt Nefertiti rf.
http://adelesauros.com/ / https://www.knutpunkt.com/

31.10.–6.11.2022: Varre Vartiainen Almost standards Live! – Junakiertue
Varre Vartiainen – kitara, Joonatan Rautio – saksofoni, Timo Hirvonen – basso, Jussi Lehtonen – rummut
https://varrevartiainen.fi

14.–20.11.2022: Mirja Mäkelä Trio – Yhteistuotantokiertue
Mirja Mäkelä – laulu, Tuomo Dahlblom – kitara, Juho Kivivuori – basso

HOME

Ilmastovaikutuksia mitataan myös Jazzliiton ydintoimintaan kuuluvilla kiertueilla:

9.–25.9.2022 Jussi Fredriksson Trio
Jussi Fredriksson – piano, Jori Huhtala – basso, Mika Kallio – rummut

Jussi Fredriksson

10.–23.10.2022 Max Zenger Globus
Max Zenger – saksofoni, Kasperi Sarikoski – pasuuna, Mikael Myrskog – kosketinsoittimet, Kaisa Mäensivu – basso, Anssi Tirkkonen – rummut
http://www.maxzenger.com/maxzengerglobus

17.–28.11.2022 Suomalais-ranskalainen Vapaat äänet -yhteistyökiertue:
Pohjola Tikkanen Darrifourcq (FIN-FRA)
Verneri Pohjola – trumpetti, Eero Tikkanen – kontrabasso, Sylvain Darrifourcq – rummut

Darrifourcq Hermia Ceccaldi (BEL-FRA)
Sylvain Darrifourcq – rummut, Manuel Hermia – saksofoni, Valentin Ceccaldi – sello

Kiertuetiedotus, kuvat, levyt ja haastattelupyynnöt:

Hei Hei Media, Ami Vuorinen, ami@heihei.fi