Ajankohtaista

Ajankohtaisesta jazzista nautti Jazz-Espalla 5500 kävijää

Raisa Siivola
30.8.2022

Jazzliiton suositussa ulkoilmatapahtumassa otettiin askelia ympäristökestävämpiin tapahtumiin ja turvallisempiin tiloihin. Jazz-Espan kehittämiseksi pyydetään palautetta tapahtumasta verkkokyselyllä 31.8.2022 asti.

Suomen Jazzliiton tuottama Jazz-Espa järjestettiin nyt 23. kerran Helsingissä Espan lavalla 25.7. – 30.7.2022. Kotimaista huippujazzia tarjoiltiin helposti saavutettavissa ilmaiskonserteissa yhteensä 17 kokoonpanon verran. Tapahtuman yhteenlasketuksi yleisömääräksi arvioitiin 3200 henkeä. Jos mukaan lasketaan kaupunkilaiset ja matkailijat, jotka nauttivat musiikista ja leppeistä kesäpäivistä vastapäisen Ravintola Kappelin terassilla, määrä nousee 5500 kävijään.

Turvallisemmat tilat toivottavat kaikki tervetulleeksi

Kahtena edellisvuotena Jazz-Espa toteutettiin terveysturvallisuussyistä erityisjärjestelyin. Tänä vuonna osallistujia kehotettiin tutustumaan myös henkisesti ja sosiaalisesti turvallisemman tilan pelisääntöihin tapahtuman verkkosivuilla. Turvallisen tilan ohjeilla tähdätään siihen, että jokainen esiintyjä, työntekijä ja yleisön jäsen kokee olonsa tervetulleeksi ja pystyy tekemään työtään tai nauttimaan konserttikokemuksesta ilman häirintää tai syrjintää.

Järjestyshäiriöitä ei tapahtumassa raportoitu, ja paikan päällä kävijäkyselyyn vastanneet 18 henkilöä pitivät Jazz-Espaa turvallisena tapahtumana. Edelliskesän palautekyselyn pohjalta kehitettiin tänä vuonna eteenpäin vastuullisen järjestäjätahon sekä järjestyksenvalvojien näkyvyyttä tapahtumassa. Tapahtuman turvallisuusohjeet ovat luettavissa osoitteessa: www.jazzespa.fi/turvallinentila.

Tapahtumassa tehtiin vihreämpiä valintoja

Tänä kesänä tapahtumalle laadittiin ensimmäistä kertaa ympäristösuunnitelma, osana Jazzliiton Ekokompassi-ympäristöohjelmaa. Ekokompassi on jatkuvaan parantamiseen perustuva ympäristöjärjestelmä ja -sertifikaatti, joka on kehitetty kansainvälisen ISO 14001 -standardin pohjalta. Järjestelmän omistaa Suomen Luonnonsuojeluliitto. Ohjelmassamme 2022–2024 lupaamme vähentää tuotantojemme kasvihuonekaasupäästöjä.

Mittaamme Jazz-Espan hiilijalanjäljen osana elävän musiikin ilmastolaskentaa vuonna 2022, ja sitoudumme jo nyt tekemään parhaamme pienentääksemme ilmastokuormitusta. Jazz-Espalla oli nyt ensimmäistä kertaa mahdollisuus jätteiden lajitteluun myös yleisölle. Esplanadin puistossa on yleisesti käytössä vain sekajäteastiat, joista jäte kuljetetaan poltettavaksi HSY:n laitoksissa. Näiden ohessa oli tapahtumaviikolla tilattu lajittelupiste Remeo Oy:ltä. Jazzliitto halusi tapahtumassa mitata kertyvän jätteen ilmastovaikutuksia sekä kerätä kävijöiltä palautetta lajittelun pysyvästä järjestämisestä. Tapahtuman koko ympäristösuunnitelma on luettavissa osoitteessa www.jazzespa.fi/vihreammat-valinnat.

Jazz-Espalla esiintyi lähes 300 muusikkoa

Esiintymään Jazz-Espalle haki syksyllä 2021 avoimessa haussa 72 yhtyettä. Hakemuksista 5 oli englanniksi. Hakijayhtyeissä oli yhteensä 293 muusikkoa, joista 37 naisia (13 %), 243 miehiä (83 %), 1 muunsukupuolisia (0 %) ja 12 ei halua määritellä (4 %). Muusikoista 275 oli suomalaisia (94 %) ja 18 ulkomaisia (6 %).

Lopullisessa ohjelmistossa Jazz-Espan 71 muusikosta naisia oli 8 (11 %), miehiä 58 (82 %), muunsukupuolisia 1 (0 %), 4 ei halua määritellä (6 %). Muusikoista 68 (96 %) oli suomalaisia ja 3 ulkomaisia (4 %). Osa muusikoista esiintyi useammassa yhtyeessä. Prosenttiosuudet on pyöristetty kokonaislukuihin.

Yhdenvertaisuussuunnitelmansa (linkki avaa ulkopuolisen dokumentin uuteen ikkunaan) mukaisesti Jazzliitto kunnioittaa sukupuolen moninaisuutta ja pyrkii edistämään tasa-arvoa myös taiteellisissa valinnoissaan. Esiintyjähaku Jazz-Espalle 2023 avautuu lokakuussa 2022, ja mukaan toivotaan hakijoita kaikenlaisista taustoista ja koko tyylien kirjolta.

Auta tekemään parempia tapahtumia – osallistu kyselyyn

Konserttipaikalla toteutettiin suullisesti kävijäkokemuskysely, jolla pyrittiin vastaamaan osallistujien tarpeisiin ja puuttumaan järjestelyjen mahdollisiin puutteisiin ja epäkohtiin – mahdollisuuksien mukaan jo käynnissä olevan tapahtuman aikana. Viikon aikana kyselyn pohjalta muun muassa tiedotettiin jätelajittelusta ja turvallisien tilojen periaatteista juonnoissa.

Jazzliitto toivoo osallistujien antavan palautetta ja kehitysehdotuksia 31.8.2022 mennessä sähköisellä lomakkeella, johon pääsee artikkelin alla olevasta linkistä. Kyselyyn voi vastata anonyymisti suomeksi ja englanniksi.

Jazz-Espan yhteistyökumppaneina toimivat Savoy-teatteri, Pop & Jazz Konservatorio, Ravintola Kappeli ja Grand Rental Oy. Tapahtumaa tukivat Musiikin edistämissäätiö ja Helsingin kulttuurikeskus.