Ajankohtaista

Sole Azul keikkailee sähköautolla Lapissa – Jazzliiton pilottikiertueilla mitataan ilmastovaikutuksia

Raisa Siivola
24.8.2022

Jazzliitto tutkii syksyn 2022 aikana seitsemällä pilottikiertueella keinoja päästövähennyksiin ja kerää tietoa uudenlaisten kiertuemallien käytettävyydestä ja vaikutuksista. Kiertuekauden avaa jazzillisesta tangoilmaisustaan tunnettu Sole Azul Lapissa 15.–21.8. sähköautolla toteutettavalla residenssikiertueellaan.

Ensimmäisellä pilottikiertueella saksofonisti Pauli Lyytisen, harmonikansoittaja Harri Kuusijärven ja basisti Eero Tikkasen Sole Azul -trio ottaa alleen sähköauton ja keikkailee parhaaseen ruska-aikaan Länsi-Lapissa. Omien sanojensa mukaan Sole Azul “repii tangon juuriltaan ja istuttaa sen pohjoiseen ikiroutaan”. Yhtye esittää jazzillisin tyylikeinoin itse säveltämäänsä tangovaikutteista musiikkia sekä sovituksia olemassaolevista tangoista.

Akustisesti esiintyvä trio majoittuu viikoksi Kittilän Kaukosen kylään ja huristaa sieltä viikon aikana sähköautolla viidelle konserttipaikalle. Sähköauto vuokrataan Rovaniemeltä, jonne trio matkustaa junalla Helsingistä. Paikallisena yhteistyökumppanina kiertueella on taiteilijayhdistys Hiljaisuus ry, joka edistää taiteen tekemisen mahdollisuuksia Lapissa.

”Lapin kiertue on paluu paitsi omille juurilleni, myös bändin juurille. Yhtyeen ikimuistoinen perustamisleiri toteutettiin joitakin vuosia sitten Pellon Lankojärvellä, ja Lapin luonnon outo taika on edelleen osa yhtyeemme DNA:ta”, trion harmonikansoittaja Harri Kuusijärvi kertoo.

Kuusijärvi näkee Jazzliiton ilmastovaikutuksia mittaavan pilottikiertueen tärkeänä ja konkreettisena askelena kohti hiilineutraalia kiertuetoimintaa.

”Suomen kokoisessa maassa vapaan esiintyvän taiteilijan ammattia on käytännössä mahdoton toteuttaa ilman kohtuullisen suurta esiintymisreviiriä. Hiilijalanjäljen pohtiminen on toki jo arkipäivää, lentoja korvaillaan junilla ja yksittäiset pioneerit ovat jo kokeilleet hiilineutraalien kiertueiden toteuttamista. Toivottavasti jo piankin hiilineutraalius on itsestäänselvyys myös jazzkiertueilla”, Kuusijärvi pohtii.

Sole Azul käynnistää kiertueensa Kittilästä 15.8., jonka jälkeen sähköauto kuljettaa trion Muonioon 17.8., Äkäslompoloon 19.8., Tornioon 20.8. sekä lopuksi vielä Rovaniemelle 21.8.

Kiertuetta tukee Musiikin edistämissäätiö MES.

Pilottikiertueilla selvitetään kiertuetoiminnan ilmastovaikutuksia

Suomen Jazzliitto toteuttaa vuosina 2022–2023 Jazzliiton hiilineutraali kiertuemalli -hanketta, jossa selvitetään kotimaisen elävän musiikin ilmastovaikutukset ja kehitetään Jazzliiton omaa kiertuetoimintaa kestävämmäksi. Syksyllä 2022 tuotetaan Jazzliiton kolmen valtakunnallisen kiertueen lisäksi seitsemän pilottikiertuetta.

Pilottikiertueilla matkustetaan Jazzliiton kiertuebussin lisäksi muun muassa junalla ja sähköautolla, ja rengasreittien lisäksi yksi yhtyeistä tekee töitä residenssistä käsin lähialueille. Yhdellä kiertueella yhdistetään koulukonsertit iltakonsertteihin, jotta tavoitetaan mahdollisimman paljon erilaisia yleisöjä samoilla kuljetuksilla. Yksi kiertueista suuntautuu saaristoon ja rannikolle vilkkaan kesäsesongin ulkopuolella, jolloin Jazzliiton peruskiertueita pääsääntöisesti järjestetään. Yksi kiertue tehdään Ruotsissa, ja sillä tutkitaan Suomesta ulos lentämisen päästöjä suhteessa vähähiiliseen paikalliseen liikkumiseen.

Konserttipaikoilla Jazzliitto kannustaa kestävämpiin valintoihin “vihreiden ridereiden” avulla. Ridereissa, eli artistien keikkapaikoille lähettämissä toivelistoissa, pyydetään konserttijärjestäjiä huolehtimaan muun muassa joukkoliikenteen vaihtoehtojen esiintuomisesta yleisön liikkumiseen konserttipaikalle, energian säästämisestä, jätteen vähentämisestä ja vegaanisen ruuan saatavuudesta artisteille ja yleisöille.

Jazzliiton kehitystyö on osa laajempaa elävän musiikin alan kestävän kehityksen työtä. Koko Suomen livemusiikin ilmastovaikutukset selvitetään vuoden 2022 aikana alan kattojärjestöistä muodostuvan Kestävämmän musiikkialan työkalupakki (KEMUT) -verkoston yhteistyönä, alan toimijoita osallistaen.

Sole Azul
Pauli Lyytinen, saksofoni / Harri Kuusijärvi, harmonikka / Eero Tikkanen, kontrabasso

www.harrikuusijarvi.com/soleazul
www.hiljaisuusfestivaali.fi/residenssi

Sole Azul Suomen Jazzliiton residenssikiertueella 15.–21.8.2022

Ma 15.8. klo 19.00 Kittilä, Kaukonen, Työväentalo
Ke 17.8. klo 17.00 Muonio, Muonion kirjasto
Pe 19.8. klo 18.00 Äkäslompolo, Yllästunturin luontokeskus Kellokas
La 20.8. klo 18.00 Tornio, Åströmin kartanon sisäpihan Riihi
Su 21.8. klo 16.00 Rovaniemi, Ounasvaaran Juhannuskallion lava

Yhteistyössä: Hiljaisuus ry & Suomen Jazzliitto

 

Syksyn muut pilottikiertueet

25.8.–4.9.2022 Quartet Ajaton – Yhteistuotantokiertue
19.–25.9.2022 Jonathan Bäckström Quartet – Rannikkokiertue
3.–7.10.2022 Jazzup! – Konsertteja klubeille ja kouluihin
10.–16.10.2022 Adele Sauros Quartet – Nordic Jazz Comets -kiertue Ruotsissa
31.10.–6.11.2022 Varre Vartiainen Almost standards Live! – Junakiertue
14.–20.11.2022 Mirja Mäkelä Trio – Yhteistuotantokiertue

Ilmastovaikutuksia mitataan myös Jazzliiton ydintoimintaan kuuluvilla kiertueilla:

9.–25.9.2022 Jussi Fredriksson Trio
10.–23.10.2022 Max Zenger Globus
17.–28.11.2022 Suomalais-ranskalainen Vapaat äänet -yhteistyökiertue: Pohjola Tikkanen Darrifourcq (FIN-FRA) & Darrifourcq Hermia Ceccaldi (BEL-FRA)

Suomen Jazzliiton keskeinen toimintamuoto kotimaassa on valtakunnallinen kiertuetoiminta. Kiertuetoiminnan puitteissa järjestetään vuosittain noin 100 konserttia, noin 40 eri paikkakunnalla. Konsertit järjestetään pääosin Jazzliiton jäsenyhteisöissä. Omatuotantoisia kiertueita Suomen Jazzliitto tuottaa vuodessa neljä. Viisi kiertuetta toteutetaan yhteistyössä ulkopuolisten tuottajien kanssa.

www.jazzfinland.fi / www.facebook.com/suomenjazzliitto / www.instagram.com/suomenjazzliitto

Sole Azuliin liittyvät tiedustelut: Hei Hei Media, press@heihei.fi

Kiertueeseen liittyvät tiedustelut: Tuottaja Sheri Toivomäki, sheri.toivomaki@jazzfinland.fi

Jazzliiton hiilineutraali kiertuemalli -hankkeeseen liittyvät tiedustelut: Hankejohtaja Raisa Siivola, raisa.siivola@jazzfinland.fi

Suomen Jazzliiton toimintaan liittyvät tiedustelut: Toiminnanjohtaja Maria Silvennoinen, maria.silvennoinen@jazzfinland.fi