Ajankohtaista

Jazz Finland Residencyn loppuvuoden vieraana Guillermo Klein

Raisa Siivola
21.10.2022

Suomen Jazzliiton, Taideyliopiston Sibelius-Akatemian jazzmusiikin aineryhmän, UMO Helsinki Jazz Orchestran ja Muusikkojen liiton yhteistyönä toteuttamassa kansainvälisessä Jazz Finland Residency -residenssiohjelmassa nähdään 23.10.–13.11.2022 argentiinalaislähtöinen pianisti, säveltäjä ja orkesterinjohtaja Guillermo Klein.

Guillermo Klein tunnetaan monipuolisena muusikkona, joka ammentaa musiikkiinsa vaikutteita ympäri maailmaa. Buenos Airesissa lapsuutensa viettänyt, sittemmin Yhdysvalloissa opiskellut ja nykyään New Yorkista käsin keikkaileva Klein on globaali jazzpersoona, jonka ilmaisu ei tunne kulttuurirajoja. Klassisen musiikkikoulutuksen saaneen Kleinin tuotantoa kuvaillaan ainutlaatuiseksi sekoitukseksi nykyjazzia, klassista, latinalaisamerikkalaista kansanmusiikkia ja rockia. Klein mainitsee saaneensa inspiraatiota myös argentiinalaisesta tangosta. Kaikesta tästä syntyy värikkäitä orkestrointeja, vahvoja dynamiikkavaihteluita, rinnakkaisrytmiikkaa ja kieroja synkooppeja.

Klein on tehnyt yhteistyötä mm. Seamus Blaken ja Joshua Redmanin sekä useiden isojen orkesterien, kuten hr-Bigbandin ja Metropole Orchestran kanssa. Hänen omia yhtyeitä ovat Big Van ja Los Guachos, jonka kanssa Klein on levyttänyt useita albumeita.

Kleinin residenssiohjelmaan kuuluu mm. opettaminen Taideyliopiston Sibelius-Akatemian jazzmusiikin aineryhmässä sekä konsertointi UMO Helsinki Jazz Orchestran kanssa 27.10. Vuotalossa.

Kaikki Kleinin julkiset esiintymiset päivitetään myös osoitteeseen jazzfinlandresidency.fi

Jazz Finland Residency on korkeatasoinen jazzalan kutsuvierasresidenssi muusikoille, säveltäjille ja kapellimestareille. Suomen Jazzliiton koordinoima ja hallinnoima residenssi kutsuu vuosittain Suomeen kaksi kansainvälistä artistivierasta 1–2 kuukauden mittaiselle residenssijaksolle. Residenssiohjelmaan kuuluu mestarikurssien pitäminen Sibelius-Akatemian jazzmusiikin aineryhmässä sekä esiintyminen yhdessä UMO Helsinki Jazz Orchestran kanssa. Konseptina on, että lisäksi kaikki ammattijazzmuusikot ja muut alan ammattilaiset voivat ehdottaa yhteistyötä residenssiartistille. Residenssin yhteistyökumppaneina toimivat lisäksi Music Finland, Jazzmuusikot ry ja HIAP Helsinki International Artist Programme.