Ajankohtaista

Oppimispaketti vastuullisuustyökalu Elmaan

Raisa Siivola
24.10.2022

Jazzliiton hallinnoiman hankkeen tuloksena luotu elävän musiikin alan kestävän kehityksen alusta ELMA.live julkistettiin Music x Media -tapahtumassa syyskuussa. YK:n päivänä 24.10. Elma julkaisee 13 oppituntia ja tietopankin, jotka johdattavat kestävään kehitykseen elävän musiikin alalla.

Elman tavoitteena on saada ekologinen, sosiaalinen ja taloudellinen kestävä kehitys osaksi jokaisen elävän musiikin toimijan – artistin, yhtyeen, orkesterin, tapahtumajärjestäjän ja tapahtumapaikan – jokapäiväistä toimintaa. Elman sisältö perustuu YK:n kestävän kehityksen tavoitteisiin, ja alustan kolme pääominaisuutta ovat:

1. VASTUULLISUUSOHJELMA – Konkreettisia toimenpide-ehdotuksia sisältävä tiekarttatyökalu oman vastuullisuusohjelman rakentamiseen, seurantaan ja raportointiin.

2.OPPIMATERIAALIT – Digitaalinen tieto- ja koulutuspaketti kestävästä kehityksestä elävän musiikin alalla.

3. FOORUMI – Keskustelufoorumi verkostoitumiseen, vuorovaikutukseen ja tiedonjakoon Elman käyttäjien kesken.

Syyskuussa ensimmäiset käyttäjät pääsivät tutustumaan vastuullisuusohjelmaan. YK:n päivänä 24.10.2022 avautuvat Elman oppimateriaalit: digitaalinen tieto- ja koulutuspaketti, joka toimii johdantona kestävään kehitykseen elävän musiikin alalla. Oppimateriaalien keskeisen sisällön muodostavat neljä verkkokurssia – Ihminen, Yhteiskunta, Luonto ja Talous – jotka on jaettu yhteensä 13 oppituntiin.

Oppitunnit sisältävät muun muassa vinkki-, tarkistus- ja lukusuosituslistoja sekä videoita, joilla alan toimijan käsittelevät kestävän kehityksen teemoja oman työnsä kautta. Videoilla puhuvat mm. toimittaja Renaz Ebrahimi, Eero Helle (Creative Technology Finland), Jussi Kallio (GreenEvents), Mikko Niemelä (Ruisrock), Sari Rusanen (Kuhmon Kamarimusiikki) ja Ulla Varis (All Day Agency).

Elman yleiset oppimateriaaliaineistot ovat kaikille avoimia, ja oppitunteja pääsee suorittamaan rekisteröitymällä alustan käyttäjäksi.

Palvelu on kehitetty käyttäjäystävällisesti vastaamaan tämän päivän vaatimuksia, sen toteutus on responsiivinen sekä saavutettava erilaisille käyttäjille ja laitteille. Ensimmäisessä vaiheessa sisältö julkaistaan suomeksi, ja myöhemmin alustasta on tarkoitus julkaista myös englanninkielinen versio.

Tekijät, tukijat ja kumppanit

ELMA.live -hanketta hallinnoi Suomen Jazzliitto, ja alustan teknisestä toteutuksesta vastaa Positive Impact Finland Oy. Rahoitusta hankkeelle on saatu opetus- ja kulttuuriministeriön myöntämästä EU:n elpymis- ja palautumistukivälineestä, Musiikin edistämissäätiöltä (MES), Esittävän säveltaiteen edistämissäätiöltä (ESES) sekä kumppaneilta.

Hankkeen kumppaneita ovat KEMUT (Kestävämmän musiikkialan työkalupakki) -verkoston jäsenet, joihin Suomen Jazzliiton lisäksi kuuluvat Finland Festivals ry, LiveFin ry, Music Finland ry, Muusikkojen liitto sekä Suomen Sinfoniaorkesterit ry. Verkosto perustettiin keväällä 2020 edistämään kestävää kehitystä elävän musiikin alalla.

Lisätietoja:

Hankevastaava Anu Ahola / anu.ahola@jazzfinland.fi / puh. 050 569 0505

Hanketuottaja Peppi Arrimo / peppi.arrimo@jazzfinland.fi / puh. 0400 366 967

Asiantuntija Elina Levula / elina.levula@positiveimpact.fi / puh. 044 024 0390

Toiminnanjohtaja (Suomen Jazzliitto) Maria Silvennoinen / maria.silvennoinen@jazzfinland.fi / puh. 050 536 7491