Ajankohtaista

Kaisa’s Machine testaamaan junakiertuetta Euroopan halki

Raisa Siivola
26.6.2023

Jazzliiton On The Rails -hankkeessa testataan junakiertämistä Euroopassa kesä-heinäkuun vaihteessa. Kiertueella basisti Kaisa Mäensivun johtama Kaisa’s Machine esiintyy viidessä konsertissa ja kerää arvokasta tietoa tulevaisuuden kestävämpään kiertuetoimintaan. Hankkeen pääkumppanina on walesilainen Trac Cymru -kansanmusiikkijärjestö. Osana hanketta kartoitetaan myös Euroopan maantieteellisten reuna-alueiden kiertueyhteistyön haasteita ja mahdollisuuksia sekä vaihdetaan tietoa hiiliviisaista konserttikäytännöistä.

Newyorkilaistunut basisti-säveltäjä Kaisa Mäensivu suuntaa Jazzliiton eurokiertueelle yhdessä uudistuneet Kaisa’s Machine -kokoonpanonsa kanssa. Junalla kiertämisen kiemuroita ja uusia walesilaisyhteyksiä Mäensivun kanssa lähtevät avaamaan saksofonisti Max Zenger, pianisti Eden Ladin sekä rumpali Joe Peri.

Avauskeikka verkostoituneella klubilla

Yhtye aloittaa kiertueensa kesäkuun 28. päivä Münchenistä, jossa kvartetti esiintyy legendaarisella, yli 40 vuotta baijerilaisen jazzkulttuurin lippua kantaneella Unterfahrt-jazzklubilla. Unterfahrt kuuluu eurooppalaisten jazzklubien verkostoon, jotka tekevät yhteistyötä esimerkiksi Euroopan ulkopuolelta tulevien esiintyjien buukkauksissa. Tekemällä ekslusiivisten esiintymisten ja pistokeikkojen sijaan yhteistyötä voidaan vähentää artistien lentomatkoista aiheutuvia päästöjä, erityisesti jos esiintyjät käyttävät Euroopan sisäisillä matkoilla junaa. Unterfahrtin verkostoon kuuluvat wieniläisklubi Porgy & Bess, Victoria Nasjonal Jazzscene Oslossa, tukholmalainen Fasching, Nefertiti-klubi Göteborgissa sekä Amsterdamin kuuluisa Bimhuis-konserttitalo.

Konsertti kestävyyspioneeri Bimhuisissa

Münchenistä Kaisa’s Machine matkustaakin junalla nimenomaan Bimhuisiin, jossa kvartetti konsertoi 29.6. yhdessä hollantilaiskitaristi Jesse van Ruller, joka on tuttu nimi myös suomalaisille jazzmuusikoille ja -yleisöille. Bimhuis on tunnettu vastuullisuustyön edelläkävijänä jo konserttitalon rakentamisvuodesta 2005 lähtien. Rakennus saa käyttösähkönsä aurinkopaneeleilla ja lämmitykseen ja jäähdytykseen käytetään vesi-ilma-pumppua ja maalämpöä, joten energiantuotannon kasvihuonepäästöt ovat laskennallisesti nollassa.  Bimhuis sijaitsee loistavien joukkoliikenneyhteyksien varrella, joten myös yleisöt pääsevät paikalle vähäpäästöisesti. Talon ravintoloissa panostetaan lisäksi vastuullisiin ruokatuotteisiin ja hävikin sekä muun jätteen minimointiin ja kierrätykseen. Bimhuis osallistuu useisiin jazzalan kestävyyshankkeisiin, kuten EU-hanke Better Lifeen, jonka yksi kumppaneista on Tampereen G Livelab. Hankkeessa muodostetaan alueellisia klubiverkostoja kestävämmän kansainvälisen matkustamisen mahdollistamiseksi.

Verkostoitumista Euroopan länsilaidalla

Amsterdamista Kaisa ja kumppanit jatkavat matkaa junalla EU-alueen ulkopuolelle, Iso-Britanniaan, ja siellä Walesin länsiosaan Irlanninmeren rannikolle. Jazzliitto järjestää yhdessä Trac Cymru -kansanmusiikkijärjestön kanssa konsertin ja verkostoitumistilaisuuden kymrinkielisessä Caernarfonin kylässä. Konserttiin kutsuttavat jazz- ja kansanmusiikkialan ammattilaiset matkustavat vanhassa Capel Salem -kappelissa 2.7. järjestettävään konserttiin junalla.

Caernarfon on kahden tunnin junamatkan päässä Wrexhamista, joka on Walesin suurimman musiikki- ja taidefestivaalin Focus Walesin kotipaikka. Focus Wales kehittää parhaillaan ympäristöohjelmaansa, ja On The Rails -hankkeessa tuotettava tieto ja kokemukset ovat tervetulleita kestävämpiä kuljetuksia silmällä pitäen. Vaikka Focus Walesin yli 250 esiintyjää saapuvatkin pääosin maateitse Walesin alueelta, kutsutaan showcasefestivaalille kymmenittäin kansainvälisiä vieraita, joiden lennot muodostavat ison osan festivaalin hiilijalanjäljestä. Walesin eri toimijat monista elävän musiikin genreistä voisivat suosia Euroopan sisäisesti junaliikennettä tai festivaalin lisäksi tarjota vieraille myös muuta toimintaa ja kohteita samalla vierailulla. Hankkeen pääkumppani, Cardiffissa toimiva folkmusiikin kattojärjestö Trac Cymru järjestää vastavuoroisesti kansanmusiikkiyhtyeen kanssa Suomessa vierailevan junakiertueen vuonna 2024.

Eri yleisöjä paikallisesti

Walesista yhtyeen matka jatkuu junalla Pohjois-Euroopan halki Kööpenhaminaan, missä Kaisa’s Machine soittaa vierailevan tanskalaissaksofonistin kanssa kaksi keikkaa Copenhagen Jazz Festivalilla 5. ja 6. heinäkuuta. Copenhagen Jazz Festival on koko kaupungin täyttävä sateenvarjo erilaisilla klubeilla, kahviloissa ja ulkolavoilla järjestettäville yli 1200 konsertille. Festivaalilla toteutuu loistavasti esiintymispaikkojen välinen yhteistyö kansainvälisten esiintyjien suhteen: sama artisti voi esiintyä eri paikoissa ja erilaisille yleisöille samoilla kuljetuksien päästöillä. Mäensivun yhtye, vahvistettuna saksofonisti Andreas Toftemarkilla, konsertoi ensin rennossa baarimiljöössä keskiviikkoiltana ja seuraavana päivänä konserttisalissa.

Kiertueella kartoitetaan kokemuksia ja mitataan hiilijalanjälkeä

Yhtye käyttää kiertueellaan ns. vihreää rideria, jossa konserttijärjestäjiä pyydetään huomioimaan ilmastokestävät käytännöt esimerkiksi kasvisruokailun järjestämisessä, jätteen välttämisessä ja energian sekä veden säästämisessä. Ridereissa pyydetään lisäksi, että konserttipaikat jakavat yleisöilleen tietoa, miten paikalle pääsee joukkoliikenteen avulla tai muuten vähähiilisesti, esimerkiksi pyöräillen.

Kiertueen kuljetusten, majoitusten ja ostopalvelujen hiilijalanjälki lasketaan. Jazzliitto hyödyntää tietoa sekä osallistujien kokemuksia ja uusia verkostoja suunnitellessaan parhaita käytäntöjä mahdollisiin kansainvälisiin kiertueisiin tulevaisuudessa.

Jazzliitto pilotoi junakiertämistä Ruotsin sisäisellä aluekiertueella Jazzliiton hiilineutraali kiertuemalli -ilmastohankkeessaan vuonna 2022. Jazzliitto on pohjoismaisten kumppaniensa kanssa tutkinut ympäristökestäviä kiertuekäytäntöjä Nordic Jazz Comets -yhteistyössään vuosina 2020–2021, mutta On The Rails -hanke on Jazzliiton ensimmäinen aloite kestävämpien kiertuemallien testaamiseen Pohjoismaiden ulkopuolella. Jazzliitto toteutti vuosina 2022–2023 tiekartan hiiliviisaaseen kotimaan kiertuetoimintaan, ja tämä hanke luo pohjaa kiertuetoiminnan kansainväliseen ulottuvuuteen.

On The Rails -hanketta tukee Taiteen edistämiskeskus. Kiertueen tuottaa Minnamurra Agency yhdessä Suomen Jazzliiton kanssa.

Kaisa’s Machine

Max Zenger, alttosaksofoni
Eden Ladin, piano
Kaisa Mäensivu, kontrabasso
Joe Peri, rummut

Kiertuekonsertit

28.6. Unterfahrt, München
29.6. Bimhuis, Amsterdam
2.7. Capel Salem, Caernafon
5.7. Søhesten, Copenhagen Jazz Festival
6.7. Musikhuset København, Copenhagen Jazz Festival