Ajankohtaista

Yleisö löysi Jazz-Espalle vaihtelevista säistä huolimatta

Valtteri Pokela
9.8.2023

Suomen Jazzliiton järjestämä kesäinen konserttisarja viihdytti Espan lavalla jo 24. kertaa. Runsaista sateista huolimatta viikon aikana konsertteja kerääntyi kuulemaan yhteensä yli 3600 kuulijaa.

Jazz-Espa järjestettiin Helsingissä Esplanadin puistossa kuuden päivän mittaisena konserttisarjana 31.7.–5.8.2023, ja kotimaista jazzia kuultiin Espan lavan ilmaiskonserteissa yhteensä 17 kokoonpanon verran. Säät eivät tänä vuonna hellineet tapahtumaa, vaan sateita riitti runsaasti Espalla avajais- ja lopetuspäivää lukuun ottamatta. Sateista huolimatta kaikki konsertit saatiin toteutettua suunnitelman mukaan, eikä yhtään konserttia jouduttu perumaan.

”Oli ilo huomata, että kovistakin sateista huolimatta jazzkansaa kerääntyi katsomoon sadetakein ja varjoin varustautuneina. Kyllä huomasi, että jazzfanit ovat omistautunutta väkeä!” tuottaja Sheri Toivomäki iloitsee, että kaikkiin konsertteihin riitti yleisöä eikä sade saanut väkeä täysin kaikkoamaan.

Jazz-Espalla esiintyi yli 70 muusikkoa

Esiintymään Jazz-Espalle haki syksyllä 2022 avoimessa haussa 68 yhtyettä. Hakijayhtyeissä oli yhteensä 306 muusikkoa, joista 35 naisia (11 %), 265 miehiä (87 %), 0 muunsukupuolisia (0 %) ja 5 ei halua määritellä (2 %). Muusikoista 290 oli suomalaisia (95 %) ja 15 ulkomaisia (5 %).

Lopullisessa Jazz-Espan ohjelmistossa 74 muusikosta naisia oli 15 (20 %), miehiä 59 (80 %) ja muunsukupuolisia 0. Muusikoista 72 (97 %) oli suomalaisia ja 2 (3 %) ulkomaisia. Osa muusikoista esiintyi useammassa kokoonpanossa. Prosenttiosuudet on pyöristetty kokonaislukuihin

Osallistu tapahtuman kehittämiseen

Jazz-Espa kerää palautetta tapahtumasta verkkokyselyllä. Tähän mennessä tulleiden vastausten perusteella parannusta viime vuodesta on Jazzliiton näkyvyys tapahtuman järjestäjänä sekä järjestyksenvalvojien parempi näkyvyys. Kyselyyn vastanneet ovat kuvailleet tapahtumaa muun muassa rennoksi, raikkaaksi ja kiehtovaksi. Jazzliitto toivoo edelleen osallistujilta palautetta ja kehitysehdotuksia palautelomakkeen kautta, johon löytyy linkki tiedotteen lopuksi. Kyselyyn voi vastata anonyymisti suomeksi ja englanniksi. Kysely on avoinna 31.8.2023 asti.

Jazz-Espan tuotti Suomen Jazzliitto yhteistyössä Savoy-teatterin kanssa. Tapahtumaa tukivat Musiikin edistämissäätiö ja Helsingin kulttuurikeskus. Yhteistyökumppaneina tänä vuonna toimivat Ravintola Kappeli, Grotesk Helsinki, Pop & Jazz Konservatorio ja Grand Rental Oy. Kesän ohjelma tapahtuman kotisivuilla osoitteessa: www.jazzespa.fi.

Kuva: Jori Huhtala