Ajankohtaista

Ajattoman moderni Tuomo Uusitalo Trio Jazzliiton kiertueella maaliskuussa

Valtteri Pokela
26.2.2024

New Yorkissa vuodesta 2012 vaikuttaneen ja hiljattain takaisin Suomeen palanneen pianisti Tuomo Uusitalon johtama trio nähdään maaliskuussa konserteissa ympäri Suomen.

Viime vuonna Pori Jazzin vuoden taiteilijaksi valitun Uusitalon, basisti Juuso Rinnan ja rumpali Roope Kantosen muodostama Tuomo Uusitalo Trio edustaa perinnetietoista, mutta modernia pianotriosoundia. Yhtyeen ohjelmistossa soivat rinta rinnan jazzstandardit sekä alkuperäissävellykset, joita on syntynyt kaikkien kolmen jäsenen kynästä. Jazzliiton tuottama kiertue vie yhtyeen esiintymään kahdeksalle paikkakunnalle: Espooseen, Savonlinnaan, Tornioon, Raaheen, Joensuuhun, Kuopioon, Ouluun ja Turkuun.

Tuomo Uusitalo Trion originaalimusiikkia on kuultavissa lokakuussa 2023 ilmestyneellä debyyttialbumilla Homecoming, jonka julkaisi pitkän linjan espanjalainen levy-yhtiö Fresh Sound Records. Osuvasti nimetyllä levyllä kuuluvat Uusitalon New Yorkin vuodet, ja vaikutteiden kirjosta on aistittavissa Bud Powellin ja Red Garlandin kaltaisten mestaripianistien läsnäolo, unohtamatta Thelonious Monkia, jonka kulmikas leikkisyys välähtelee tuon tuosta trion ulosannissa.

Säännöllisesti yhdessä soittava yhtye on hioutunut huimaan keikkakuntoon ja Uusitalo kertookin odottavansa malttamattomana edessä olevaa kiertuetta.

”On aivan mahtava kunnia päästä soittamaan triollani Suomen Jazzliiton kiertueelle. Olemme työstäneet trioa vajaan kahden vuoden ajan Helsingissä viikoittaisella keikalla Ravintola Sörkan Ruusussa, ja on hienoa päästä viemään tämä yhtye ympäri Suomea niin moneen eri kaupunkiin. Tulemme soittamaan ohjelmistoa Homecoming-levyltämme, mutta sen lisäksi kiertueen varrella kuullaan myös aivan uutta materiaalia”, Uusitalo kertoo.

Tuomo Uusitalo on kansainvälisesti palkittu, New Yorkissa vuodesta 2012 vaikuttanut jazzpianisti, jonka elämä kuljetti takaisin Suomeen ja Helsinkiin. Valmistuttuaan Itävallan Grazin arvostetusta University of Music and Performing Artsista, Uusitalo muutti New Yorkiin ja sukelsi paikallisen jazzskenen pyörteisiin. Pianistin uran varrelle mahtuu mm. neljä omalla nimellä julkaistua albumia, residenssi New Yorkin legendaarisella Small’s Jazz Clubilla, esiintymisiä ja kiertueita useiden huippuyhtyeiden ja -muusikoiden kanssa, joista mainittakoon Tommy Dorsey Orchestra, Jimmy Cobb, Billy Hart, Chris Cheek, Seamus Blake, Justin Brown, Dayna Stephens, Ulysses Owens Jr. ja Joe Farnsworth. Uusitalo valittiin vuonna 2023 Pori Jazzin vuoden taiteilijaksi.

Juuso Rinta on Suomen jazzkentällä aktiivisesti toimiva kontrabasisti ja säveltäjä. Rintaa voi kuulla oman kokoonpanonsa lisäksi mm. yhtyeissä Hector Lepe Quartet, Markus Holkko Quartet, Ilmari Rönkä Textures ja Silva Kallionpää Quartet. Viime vuosien aikana Rinta on esiintynyt useimpien Suomen eturivin jazzmuusikoiden kanssa ja kotimaan klubi- ja festivaalikeikkojen lisäksi esiintymisiä on kertynyt niin Euroopassa kuin Yhdysvalloissakin. Rinta on opiskellut jazzmusiikkia Sibelius-Akatemiassa sekä New Yorkin Manhattan School of Musicissa.

Roope Kantonen on Jazzmuusikot ry:n vuoden 2022 jazzmuusikoksi valittu jazzrumpali, säveltäjä ja pedagogi. Hän on valmistunut jazzmusiikin maisteriksi Amsterdamin konservatoriosta. Hollannista Suomeen vuonna 2021 muuttanut Kantonen on soittanut kahdellatoista albumilla ja keikkaillut useiden eri kokoonpanojen kanssa paitsi Suomessa, myös muualla Euroopassa. Kantonen tunnetaan muun muassa kokoonpanoista kuin Teemu Kekkonen Trio, DeJong/Rebane/Kantonen Trio, Roope Kantonen 5tet, YenTing Lo Quartet, ja Roope Kantonen 3.

Tuomo Uusitalo Trio

Tuomo Uusitalo – piano
Juuso Rinta – kontrabasso
Roope Kantonen – rummut

Konserttipaikat ja -päivämäärät

Pe 15.3. klo 18.00 Espoo, Original Sokos Hotel Tapiola Garden / April Jazz Club
La 16.3. klo 19.00 Savonlinna, Kulttuurikellari / Olavin Jazz ry
Su 17.3. klo 15.00 Tornio, Aineen taidemuseo / Riverside Jazz ry
Ma 18.3. klo 19.00 Raahe, Friemanin talo / Rajatsi ry
Ti 19.3. klo 19.00 Joensuu, Pakkahuone / Jazzkerho -76
Ke 20.3. klo 19.00 Kuopio, King´s Crown / Kuopio Jazz & Blues ry
To 21.3. klo 18.00 Oulu, Teatterikuoppa / Oulun Musiikkijuhlat
Pe 22.3. klo 19.00 Turku, Logomon Move-sali / Flame Jazz

Jazz soi ja näkyy!

Valtakunnallinen kiertuetoiminta on Suomen Jazzliiton keskeinen toimintamuoto kotimaassa. Kiertueiden puitteissa järjestetään vuosittain noin 100 konserttia keskimäärin 40 eri paikkakunnalla. Tuotantoon lukeutuu vuosittain neljä omatuotantoista sekä viisi ulkopuolisten tuottajien yhteistyössä tuotettua kiertuetta.

Kuva: Meri Björn