Ajankohtaista

Joonas Tuuri Quartet Jazzliiton kiertueella 10.–20. toukokuuta

Raisa Siivola
8.5.2023

Basisti Joonas Tuuri johdattaa viime vuonna Dimensions-debyyttialbuminsa julkaisseen kvartettinsa keväiselle Suomen-kiertueelle toukokuussa. Suomen Jazzliiton tuottama seitsemän konserttia käsittävä kiertue ulottuu Oulusta aina Suomenlahden eteläpuolelle Tallinnaan saakka.

Kuulaan modernista soinnistaan ja tarttuvasta svengistään tunnettu kvartetti käynnistää kiertueensa 10.5. Jyväskylästä, ja yhtye nähdään reilun viikon sisällä Oulussa, Petäjävedellä, Joensuussa, Savonlinnassa ja Espoossa. Kiertueen päättää konsertti Tallinnassa, Virossa 20. toukokuuta.

Alun perin Kiteeltä lähtöisin oleva ja pitkään Helsingin jazzpiireissä vaikuttanut basisti Joonas Tuuri on tullut tutuksi mm. sellaisista yhtyeistä kuin JAF Trio, Bowman Trio ja Selma Juudit Alessandra. Eclipse Musicin vuonna 2022 julkaisema Dimensions on Tuurin debyyttialbumi bändinjohtajana. Albumilla sekä kiertueella kuultavan Joonas Tuuri Quartetin ilmaisu on vahvan melodista ja siinä on aistittavissa kaikuja Miles Davisin ja Wayne Shorterin 1960-luvun akustisesta jazzista, maustettuna persoonallisella pohjoisella twistillä. Levy on kerännyt Spotifyssa yli kaksi miljoonaa striimiä, veturinaan suosituille Coffee Table Jazz – ja Relaxing Jazz Piano -soittolistoille valikoitu ”November”-kappale.

Tuurin kanssa yhtyeessä soittavat saksofonisti ja huilisti Ilmari Rönkä, rumpali Anssi Tirkkonen ja pianisti Artturi Rönkä, joka tuuraa levyllä soittavaa Toomas Keski-Sänttiä. Useimmiten kontrabasson varressa nähty Tuuri soittaa kvartetissaan myös sähköbassoa, mikä tuo yhtyeen sointiin notkean lisäulottuvuuden.

”Dimensions-albumin kappaleet ovat alkaneet keikoilla venyä ja paukkua eri suuntiin ja niiden esittämiseen ja bändin ilmaisuun ylipäätään on tulee koko ajan lisää rentoutta”, Tuuri kommentoi noin vuosi sitten julkaistun albumin live-ulottuvuutta. ”On myös hauskaa päästä soittamaan striimihitiksi noussutta November-kappaletta ja katsoa millaisia kaikuja se saa näin aurinkoisen kevätkiertueen puitteissa.”

Dimensions-albumista sanottua:

”Miellyttävän kunnianhimoista jazzin tekemistä niin sävellysten kuin soittamisenkin puolesta.”
– Jazzpossu-blogi

”Pohjoismaisen jazzin viileä kauneus soi Tuurin melodisessa musiikissa, jota kvartetti tulkitsee selkeästi ja ilmavasti.”
– Valonkuvia.fi

Joonas Tuuri Quartet

Joonas Tuuri – kontra- ja sähköbasso
Ilmari Rönkä – alttosaksofoni ja huilu
Artturi Rönkä – piano
Anssi Tirkkonen – rummut

ke 10.5. klo 19.00 Jyväskylä, Siltasali
to 11.5. klo 19.00 Oulu, RioLive
pe 12.5. klo 19.00 Petäjävesi, Auditorio Miilu
ti 16.5. klo 19.00 Joensuu, Pakkahuone
ke 17.5. klo 19.00, Savonlinna, Kulttuurikellari
pe 19.5. klo 19.00 Espoo, Kupla
la 20.5. klo 20.00 Tallinna, Philly Joe’s